• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιστροφή στα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν την Τρίτη τα χρηματιστήρια της Ευρώπης διορθώνοντας τις απώλειες της Δευτέρας μετά και το χθεσινό θετικό κλείσιμο της Wall Street.

    Στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, με τα νέα να αλλάζουν το κλίμα μεταξύ των επενδυτών. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε είχε τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Δευτέρας με τον Αμερικανό υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της WSJ, η Κίνα φέρεται να ενημέρωσε τους Αμερικανούς πως θα προχωρήσει σε μειώσεις στους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στο 15% από 40% σήμερα.

    Παράλληλα, το ενδιαφέρον παραμένει στην Βρετανία, όπου η Τερέζα Μέι αποφάσισε την Τρίτη να αναβάλει την ψηφοφορία για το σχέδιο για το Brexit, δηλώνοντας πως επιθυμεί να επιστρέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευθεί το ζήτημα του «backstop», το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους Βρετανούς. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης», η Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχίσει για κάποιο διάστημα μετά το Brexit, να απολαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις που ισχύουν στην ΕΕ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Βρετανία, προκειμένου να μην χρειαστεί να υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία, που θα οδηγούσε στην πράξη στην κατάργηση της «συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».  Το σχέδιο αυτό θα συνεχίσει μέχρι να υπάρξει κάποια συνολική συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας. Ουσιαστικά, με το σχέδιο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπης Βρετανίας δημιουργείται ένα σύνορο, καθώς τα προϊόντα που θα διακινούνται θα πρέπει να ελέγχονται για το αν υπόκεινται στις προδιαγραφές της ΕΕ. Δεδομένου πως η Βρετανία δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει μονομερώς το backstop, κάνει πολλούς στο Λονδίνο να θεωρούν πως η χώρα θα υποχρεωθεί τελικά να ακολουθεί τους κοινοτικούς κανόνες, χωρίς να έχει δικαίωμα πλέον να συζητήσει αλλαγές σε αυτούς.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 344,18  μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,53%.

    Στη Βρετανία ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.806,94 μονάδες, με άνοδο 1,27%,  ενώ στη Γερμανία ο DAX στις 10.780,51 με άνοδο 1,49%. Στην Γαλλία, όπου ο Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας μια σειρά από μέτρα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κίτρινων γιλέκων, μεταξύ των οποίων την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα από την 1.1.2019, ο CAC 40 έκλεισε στις 4.806,20 μονάδες, με άνοδο 1,35%.

    Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 18.591,01 μονάδες, με άνοδο 0,98%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 στις 8.735,50 μονάδες, με άνοδο 0,87%.



    ΣΧΟΛΙΑ