• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιχείρηση εκτρέφει ακρίδες για την καταπολέμηση της πείνας

    • NewsRoom


    Την άνοιξη του 2013, τρομακτικές ορδές από ακρίδες που έφταναν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, κατέβηκαν από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, κάνοντας μαύρο τον ουρανό, επιτέθηκαν στα φυτά και καταβρόχθισαν τα πάντα στο δρόμο τους. Μια μικρή ακρίδα πέταξε βορειότερα από ό, τι οι περισσότερες και προσγειώθηκε στο κατώφλι του ισραηλινού επιχειρηματία Dror Tamir.

    Tamir Dror, Ετών 35, Επιχειρηματίας
    Tamir Dror, Ετών 35, Επιχειρηματίας

    Δύο χρόνια μετά, μαζί με άλλους δύο ιδρυτές και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, ο Tamir έχει μετατρέψει το ταπεινό έντομο σε μία νέα επιχείρηση πτερωτών – το «Steak TzarTzar» – που εκτρέφει ακρίδες για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ένας από τους τρόπους, που η επιχείρηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτή την πηγή τροφής, είναι η αντιμετώπιση του υποσιτισμού και της πείνας σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (UNFAO) εκτιμά ότι περίπου 805 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από χρόνιο υποσιτισμό την περίοδο 2012-2014, ο ένας στους εννιά ανθρώπους στον πλανήτη. Μία από τις πιο διαδεδομένες αιτίες του υποσιτισμού είναι η έλλειψη βασικών θερμίδων και πρωτεΐνης, οι οποίες συχνά οδηγούν σε καχεκτική ανάπτυξη, μεγαλύτερη ευαισθησία σε ασθένειες, μαρασμό και θάνατο. Αλλά οι ιδρυτές του «Steak TzarTzar» λένε ότι οι ακρίδες τους προσφέρουν έναν τρόπο, για να παρέχουν περισσότερη πρωτεΐνη στους πληθυσμούς που κινδυνεύουν.

    Το κρέας της ακρίδας “έχει καταπληκτικά θρεπτικά συστατικά”, λέει ο Tamir στο Quartz. Οι ακρίδες περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, με μόνο 6-7% λιπαρά.

    «Δεν έχει χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά, ούτε περιέχει λακτόζη», λέει ο Tamir. «Είναι πραγματικά μία σούπερ τροφή».

    Έντομα έχουν καταναλωθεί από τον άνθρωπο πριν από χιλιετίες, αναφέρονται ακόμα και στην Αγία Γραφή.

    Στην πραγματικότητα, το 2013 σε μία μελέτη του ΟΗΕ, με τίτλο «Βρώσιμα έντομα: μελλοντικές προοπτικές για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές» επισημαίνει ότι «τα έντομα αποτελούν μέρος παραδοσιακών διατροφών για τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους», με «περισσότερα από 1.900 είδη» να έχουν καταναλωθεί ως τροφή.

    Επίσης, η εκτροφή των εντόμων είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από ότι η κτηνοτροφία, γιατί τα έντομα παράγουν πολύ λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. Η μελέτη του FAO σημειώνει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να κάνουν τα έντομα μια εξαιρετική επιλογή φαγητού σε περιοχές που υπάρχει έλλειψη: “Λόγω της θρεπτικής τους σύστασης, της προσβασιμότητας, των απλών τεχνικών εκτροφής τους και των γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης, τα έντομα μπορούν να προσφέρουν μία φθηνή και αποτελεσματική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της διατροφικής ανασφάλειας, παρέχοντας τροφή πρώτης βοήθειας και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα των παραδοσιακών διατροφών”.

    Επιπλέον, οι ακρίδες δεν θεωρούνται απλώς βρώσιμες, αλλά μια λιχουδιά, σε όλη την Αφρική και ορισμένες περιοχές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αμερικής.”Μερικές φορές, βλέπω τα παιδιά στην Ανατολική Αφρική να τις τρώνε από το σακουλάκι σαν γλυκό”, λέει ο Tamir.

    Η ζήτηση για τις ακρίδες είναι ήδη μεγάλη. Στην Ουγκάντα, κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, η χαμηλότερη τιμή για 1 κιλό ακρίδες είναι $8, αλλά ένα μήνα αργότερα, όταν η περίοδος των βροχών ξεκινά, ανάμεσα στο Μάιο και τον Νοέμβριο, η τιμή φτάνει στα $50, λέει ο Tamir. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, συνήθως, τα έντομα είναι διαθέσιμα μόνο για μόλις ένα μήνα κάθε χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ