• ΑΓΟΡΕΣ

    Εκτινάχθηκαν οι εκροές στα funds που επενδύουν σε ομόλογα- Απώλειες 175,5 δισ. το 2022

    • NewsRoom


    Τα παγκόσμια funds που επενδύουν σε ομόλογα καταγράφουν τις μεγαλύτερες εκροές από το 2002, με απώλειες 175,5 δις δολαρίων μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

    Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες πυροδότησαν τους φόβους ύφεσης με αποτέλεσμα τα παγκόσμια funds να χάσουν 10.2% στις καθαρές αξίες του ενεργητικού τους κατά μέσο όρο, τη χειρότερη πτώση από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

    Τα υψηλά δάνεια σε κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα τα προηγούμενα χρόνια λόγω των χαμηλών επιτοκίων εκτόξευσαν τη δραστηριότητα των funds, σύμφωνα με το Reuters, όμως πλέον οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ομόλογα.

    Θα συνεχιστεί το sell-off και το 2023

     «Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων χρέους και αύξησης των επιτοκίων μείωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες εκροές που βλέπουμε», δήλωσε ο Jacob Sansbury, Διευθύνων Σύμβουλος της Pluto Investing.

    Ο ίδιος περιμένει οι εκροές να συνεχιστούν έως και το 2023, καθώς η μείωση των επιτοκίων δεν αναμένεται σύντομα.

    Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών αντιμετώπισαν εκροή περίπου 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, ενώ τα ομόλογα υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ και τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό σημείωσαν καθαρές πωλήσεις 65,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 16,44 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

    Ο δείκτης iShares UK Gilts All Stocks Index (UK) D Acc για τα βρετανικά κυβερνητικά ομόλογα κατέγραψε εκροές 6,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το ταμείο ILF GBP Liquidity Plus Class 2 και Vanguard που δραστηριοποιούνται στις επενδύσεις ομολόγων κατέγραψαν αναλήψεις 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 993 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

    Παραμένει ζωντανή η αγορά ομολόγων;

    Κάποια funds, παρά τις απώλειες, επιμένουν να προτρέπουν τους επενδυτές να επενδύουν σε ομόλογα, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες.

    Ο δείκτης της BoFA για τα αμερικάνικα κυβερνητικά ομόλογα έχει υποχωρήσει φέτος κατά 13,5% ενώ ο δείκτης Global Aggregate Bond Index (.BCGA) του Bloomberg, που αφορά τα ομόλογα σε παγκόσμια κλίμακα έχει υποχωρήσει κατά 20%.

    «Το μαξιλάρι της απόδοσης προστατεύει πλέον τον επενδυτή από αρνητικές συνολικές αποδόσεις, περισσότερο απ’ ότι στις αρχές του έτους», υποστήριξε ο Jake Remley, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Income Research + Management.

    «Αυτό σχεδόν σίγουρα κάνει τις προοπτικές για τα ομόλογα καλύτερες από τώρα έως το τέλος του έτους, ακόμα κι αν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο τους τελευταίους 9 μήνες», συνέχισε.

    Οι αποδόσεις των 2ετών και 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ήταν περίπου 4,12% και 3,68% αντίστοιχα την Τετάρτη, σε σύγκριση με 0,7% και 1,5% στην αρχή του έτους.

    «Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πιθανότατα θα υπάρξει περαιτέρω πιστωτική πίεση σε πολλές γωνιές της αγοράς ομολόγων και η διαχείριση κινδύνου είναι πρωταρχικής σημασίας σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς», συνέχισε ο Remley.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Iσχυρή ανάπτυξη 6,5% φέτος αλλά στο 2% το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ