• ΑΓΟΡΕΣ

    Εκρηκτικό ξέσπασμα στις ευρωαγορές, άλμα 10,9% για τον DAX

    ευρωαγορές DAX


    Με ένα εντυπωσιακό ξέσπασμα αντέδρασαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Τρίτη, αναμένοντας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ την έγκριση του πακέτου μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους έως 2 τρισ. δολαρίων.

    Τη θετική πορεία των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία δήλωσε αισιόδοξη. «Υπάρχει πραγματική αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τις επόμενες ώρες», δήλωσε μιλώντας στο CNBC. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Αντίστοιχες δηλώσεις και από τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ. «Οι διαπραγματευτές είναι στην τελική ευθεία. Σήμερα θα τελειώσει όλα αυτό το δράμα από την Ουάσινγκτον. Κοντεύουμε στο τέλος της συζήτησης».

    Την ίδια ώρα και η ΕΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να βοηθήσει τις οικονομίες των μελών της να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, έχοντας ήδη λάβει την απόφαση να ενεργοποιήσει την γενική ρήτρα διαφυγής. Αντίστοιχες κινήσεις στήριξης έχουν και συνεχίζουν να γίνονται από τις κεντρικές τράπεζες.

    Κάπως έτσι, λαμβάνοντας ώθηση και από την ανοδική συνεδρίαση της Wall Street, οι Ευρωαγορές «εκτοξεύθηκαν», με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άλμα ,4% στις 304,00 μονάδες, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος του δείκτη από το Νοέμβριο του 2008.

    Ο γερμανικός DAX σημείωσε εντυπωσιακά κέρδη 10,9% και έκλεισε στις 9.700,57 μονάδες, στην καλύτερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2008. Ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,4% στις 4.242,70 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 9,05% στις 5.446,01 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 8,9%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ