• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευκαιριακή η άνοδος των τραπεζών στην Ευρώπη-Ο τρόμος για τις ιταλικές τράπεζες παραμένει

    • Αθηνά Λαρδή


    Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια τραπεζική κρίση που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα. Μπορεί σήμερα οι μετοχές στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών, μετά τις αποφάσεις της BoJ, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι σύντομα θα έλθει και πάλι η απογοήτευση μετά από τη… δεύτερη ανάγνωση των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

    Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ενισχύονται έως και 3,3% σήμερα, αν και εξακολουθούν να σημειώνουν σημαντικές απώλειες άνω του 40%, κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι ιαπωνικές τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν 6,8%, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα τέλη Ιουλίου και η τρίτη μεγαλύτερη φέτος. Όμως, παρά τη σημερινή ευκαιριακή άνοδο, το πρόβλημα με τις ιταλικές τράπεζες παραμένει.

    Την Τρίτη, οι συναλλαγές της Monte dei Paschi di Siena, της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, με περίπου €170 δισεκατομμύρια (190.000.000.000$) σε περιουσιακά στοιχεία, σταμάτησαν, αφού οι μετοχές της υποχώρησαν σχεδόν 6%. Σήμερα, βέβαια, η τιμή της μετοχής στο ιταλικό χρηματιστήριο κερδίζει κοντά στο 3%.

    Περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, 30% του ενεργητικού της τράπεζας, είναι επισφαλή δάνεια. Και ενώ η Atlante, ένα fund που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια, θα μπορούσε να αγοράσει κάποια περιουσιακά στοιχεία, το ερευνητικό κέντρο BMI λέει ότι από μόνη της η κίνηση αυτή δεν θα ήταν αρκετή. Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας, η UniCredit και η Intesa Sanpaolo, είναι μεταξύ εκείνων που στηρίζουν το fund της διάσωσης, οπότε αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν θετικά, θα κλονιστούν για τα καλά.

    Oι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν σφυρηλατηθεί στα χαμηλότερα επίπεδά από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση:

    italia

    Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο η Monte dei Paschi. Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αναρριχηθεί στο 17% του συνόλου των δανείων.

    Και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερα. Η BMI αναφέρει πως η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε στην πτώση των επιτοκίων. Επιπλέον, οι προοπτικές για την ανάπτυξη στη χώρα επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της “ασθενέστερης εξωτερικής ζήτησης και της έλλειψης εμπιστοσύνης”.

    Τέλος, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη θητεία του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, ο οποίος ενδέχεται να χάσει στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Εν ολίγοις, ο η BMI, λέει ότι «οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι η πηγή του κακού για τις οικονομίες της Ευρωζώνης.” Ένα “Italexit” θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο της Ευρώπης. Μείνετε συντονισμένοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/mega-deal-tis-lufthansa-tous-kinezous-ke-ellada-akomi-perimeni-tin-apefthias-aeroporiki-sindesi/75787

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/spiti-vretania/75830



    ΣΧΟΛΙΑ