• ΑΓΟΡΕΣ

    Εφιαλτικό σενάριο: Στο 9% τα επιτόκια λέει ο Μόμπιους, βουτιά 20% στη Wall Street βλέπει ο Ντάλιο

    • NewsRoom

    Mark Mobius, Ray Dalio


    Οι κορυφαίοι μεγαλοεπενδυτές Μαρκ Μόμπιους και Ρέι Ντάλιο (Bridgewater)  προχώρησαν σε ζοφερές προβλέψεις για τον μέλλον της οικονομίας στις ΗΠΑ.

    Διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για βασικό επιτόκιο στο 4%, το σημείο όπου η Fed θα σταματήσει τον επιθετικό κύκλο αυξήσεων, ο θρυλικός επενδυτής Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος πριν κάποιες δεκαετίες είχε προχωρήσει σε επενδύσεις και στην ελληνική τράπεζα Alpha Bank, εκτίμησε ότι η Fed μπορεί να εκτοξεύσει τα επιτόκια στο 9%, ένα σημείο που ξεπερνάει κατά πολύ ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. To τρέχον εύρος στα αμερικάνικα επιτόκια κυμαίνεται μέχρι τώρα στα 2,25%-2,5%.

    Μιλώντας στο Bloomberg, ο Μόμπιους προβλέπει αυξήσεις «φωτιά», οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί μεταξύ των σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις της Fed, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που έχει αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ.

    Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα κυμανθούν μεταξύ 1% με 2%.

    Βέβαια, νωρίτερα, ο διάσημος επενδυτής είχε προειδοποιήσει ότι αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το επίπεδο που απαιτείται για τον περιορισμό του πληθωρισμού, η οικονομική ανάπτυξη και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων «θα υποφέρουν», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ντάλιο: Ακόμα και 6% τα επιτόκια

    Η εξωφρενική πρόβλεψη του Μόμπιους για την νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ, σίγουρα αποτελεί το πιο δυσοίωνο σενάριο, όμως δεν είναι ο μόνος, οι προβλέψεις του οποίου διαψεύδουν την πλειοψηφία των στοιχημάτων των επενδυτών για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

    Ο Ρέι Ντάλιο, ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου, του Bridgewater ήταν ξεκάθαρος σε άρθρο του στο LinkedIn:

    «Τα μαθηματικά μιλούν από μόνα τους, με επιτόκια στο 4,5%, οι μετοχές θα βυθιστούν κατά 20%», ανέφερε.

    Ο γνωστός «short-seller», που τους προηγούμενους μήνες πήρε μια θέση short αρκετών δις στις ευρωαγορές, δεν βλέπει ρόδινη τη κατάσταση ούτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Μεταξύ του 4,5% και του 6% βλέπει το βασικό επιτόκιο, στο οποίο θα ολοκληρώσει η Fed τον κύκλο αυξήσεων ο κορυφαίος επενδυτής, προβλέποντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε βουτιά 20% των μετοχών.

    Οι επενδυτές εικάζουν ότι η Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος, στο πλαίσιο της μάχης του με τον πληθωρισμό και στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα χαλαρώσουν τη νομισματική σύσφιξη στα τελευταία στάδια του 2023.

    «Η αύξηση των επιτοκίων θα περιορίσει την πιστωτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, θα μειώσει τις δαπάνες και συνεπακόλουθα θα συρρικνώσει την οικονομία», ανέφερε.

    Αντίθετα, οι επενδυτές ποντάρουν σε μια αύξηση του επιτοκίου έως 4,4% μέσα στο επόμενο έτος.

    Η εκτίμηση του Ντάλιο είναι ότι πληθωρισμός μπορεί να μην περιοριστεί σε ετήσιο ρυθμό 2,6% μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως υπολογίζουν οι επενδυτές.

    «Αν λάβουμε υπόψιν τους οικονομικούς κλυδωνισμούς, μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος, ακόμα και το 4,5% με 5%», σημειώνει.

    Διαβάστε επίσης:

    Με το βλέμμα στη Fed μετά το sell-off: Ποιοι βλέπουν αύξηση έως 1% στα επιτόκια

     



    ΣΧΟΛΙΑ