• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Το δολάριο επανακάμπτει και οι επενδυτές τοποθετούνται

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

    Η απότομη ανοδική κίνηση του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν κάπως αντιφατική, καθώς τα στοιχεία στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τους μισθούς ήταν και τα δύο καθησυχαστικά για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συμβατά με μια αργή πτωτική τάση στις πληθωριστικές πιέσεις.

    Η πιθανότερη αιτία πρέπει να είναι οι τοποθετήσεις των αγορών. Μετά την ανελέητη μετατόπιση από τα επίπεδα κάτω από την απόλυτη ισοτιμία στα επίπεδα πάνω από το 1,10, οι δείκτες τοποθέτησης υποδεικνύουν επίπεδα ρεκόρ στις θέσεις αγοράς υπέρ του ευρώ μεταξύ των επενδυτών, μία εκκρεμότητα που θα πρέπει να επιλυθεί προτού το Ευρώ κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι όλων των άλλων G10 νομισμάτων, τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής συνέχισαν την εντυπωσιακή ανοδική πορεία τους μέχρι στιγμής φέτος, και το πέσο Μεξικού και το Ρεάλ Βραζιλίας βρέθηκαν στην κορυφή των επιδόσεων της εβδομάδας.

    Περνάμε τώρα σε μια ασυνήθιστα ήσυχη εβδομάδα όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, όπου ξεχωρίζει μόνο η έκθεση για την απασχόληση τον Απρίλιο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ημερολόγιο της νομισματικής πολιτικής είναι πιο γεμάτο, με έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ομιλητών από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίοι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις προοπτικές των αντίστοιχων ιδρυμάτων τους. Ορισμένοι δείκτες δευτερευούσης σημασίας παγκοσμίως θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για επιβεβαίωση της φαινομενικής επιβράδυνσης που έχουμε δει στα οικονομικά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες.

    Στερλίνα

    Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε μια ακόμη ανατροπή στην επικοινωνία μετά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα. Αν και δεν υπήρχαν μεγάλες εκπλήξεις στην απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και να αφήσει αμετάβλητη την καθοδήγηση για την πορεία της μελλοντικής πολιτικής της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας αναβάθμισε σημαντικά τις μακροοικονομικές της προοπτικές και αναθεώρησε προς τα πάνω την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού, καθώς δεν αναμένει πλέον ύφεση.

    Η στερλίνα θα πρέπει να διατηρήσει ισχυρές στηρίξεις τις επόμενες εβδομάδες. Μια φθηνή αποτίμηση και μια σχετικά επιθετική Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσουν να αποτελούν ούριους ανέμους, και η στερλίνα δεν έχει τα ίδια προβλήματα θέσης από τα οποία υποφέρει το ευρώ βραχυπρόθεσμα.

    Ευρώ

    Το ευρώ επέστρεψε στη μέση του εύρους διακύμανσης που διατηρεί μέχρι στιγμής το 2023, παρά τη σημαντική μείωση των διαφορών στα επιτόκια που έχουμε δει με τις ΗΠΑ. Κάποια αδυναμία σε ευμετάβλητους οικονομικούς δείκτες από την Ευρωζώνη, όπως η γερμανική βιομηχανική παραγωγή και οι παραγγελίες των εργοστασίων έχουν επιβαρύνει κάπως το κλίμα, αλλά πιστεύουμε ότι ο κύριος μοχλός της ανάκαμψης του δολαρίου ήταν η κατοχύρωση κερδών. Αυτή την εβδομάδα, ο κύριος κινητήριος μοχλός της αγοράς για το κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι ένα μπαράζ ομιλιών από μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Απρίλιο ήταν οριακά πιο αδύναμα από το αναμενόμενο και βοήθησαν να παγιωθεί η άποψη ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα θέσει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο. Μια πτώση στον αρτιότερο δείκτη για τους μισθούς στις ΗΠΑ, τον δείκτη καταγραφής μισθών της Atlanta Fed, δείχνει επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, όπως και η σαφής ανοδική τάση στις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και η χαλάρωση στην αγορά εργασίας που φαίνεται στους δείκτες JOLTS ανοιχτών θέσεων εργασίας.

    Προς το παρόν, αυτές οι ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας οδηγούν σε ένα βραχυπρόθεσμο ράλι σε ασφαλή καταφύγια γενικά και το δολάριο ΗΠΑ ειδικότερα. Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου και τις συνεδριάσεις του Ιουνίου των κεντρικών τραπεζών πριν αποκατασταθεί η πτωτική τάση του δολαρίου ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ