• ΑΓΟΡΕΣ

    ΔΝΤ: Εμπόδιο στην ανάπτυξη το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    ΔΝΤ


    Φρένο στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και συνεπώς στη δημιουργία θέσεων εργασίας, βάζει το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, με βάση τα νέα στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) στην έκθεση για το Παγκόσμιο χρέος.

    Μόνο το 2016 στην Ελλάδα, οι οφειλές των ιδιωτών έφταναν το 137% του ΑΕΠ που ισούται με περίπου 240 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, το χρέος των νοικοκυριών έφτανε στο 65% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρικές εκκρεμότητες άγγιζαν το 72%

    Παρόλα αυτά, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το 2012, την χρονιά που το ιδιωτικό χρέος ξεπερνούσε το 147% του ΑΕΠ.

    Η καταναλωτική δαπάνη, η οποία αυξάνεται με αργούς ρυθμούς λόγω του περιορισμού που έχουν θέσει οι τράπεζες σε νέο δανεισμό, μαζί με τα βάρη του ιδιωτικού τομέα, μαρτυρούν πόσο δύσκολη είναι η ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έφταναν το 66% του ΑΕΠ το 2000, ενώ το 2008 που χτύπησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα χρέη εκτινάχθηκαν στο 126% της οικονομικής παραγωγής.

    Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι χρέη του ιδιωτικού τομέα σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2000 έως το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, κάτι που υπογραμμίζει το πόσο εύκολη υπόθεση ήταν ο δανεισμός χρήματος τα πρώτα χρόνια της εισόδου της χώρας στο ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΝΤ: Θέμα της Ελλάδας και των Ευρωπαίων οι συντάξεις, αλλά εμείς επιμένουμε στην περικοπή τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξόφλησε πρόωρα το χρέος της στο ΔΝΤ η Πορτογαλία



    ΣΧΟΛΙΑ