• ΑΓΟΡΕΣ

    Διχάζει τους αναλυτές η Coca Cola

    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Έντονα έχει απασχολήσει τους διεθνείς αναλυτές το γεγονός ότι η Coca Cola HBC δεν θα αποκτήσει τελικά την εταιρεία Coca Cola Beverages Africa (CCBA). Είδηση που ανακοινώθηκε χθες, στέλνοντας κύματα αναστάτωσης τόσο στην τιμή της εισηγμένης στο Λονδίνο όσο και σε ολόκληρο το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

    Σε χθεσινό της υπόμνημα, η Morgan Stanley ανανεώνει την σύστασή της για τη μετοχή της Coca Cola HBC σε equal-weight, διατηρώντας την τιμή στόχο των 26 στερλίνων, αναμένοντας αρνητική αντίδραση της χρηματιστηριακής τιμής στην είδηση ότι η μητρική Coca Cola θα διατηρήσει τη μετοχική πλειοψηφία της CCBA για το άμεσο μέλλον.

    Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πριν από αρκετό καιρό ότι σκόπευε να προχωρήσει σε εκχώρηση της αφρικανικής εταιρείας, με την ευρωπαϊκή θυγατρική να βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές. Με βάση το πιθανολογούμενο σενάριο της απόκτησης της CCBA από την Coca Cola HBC, η αμερικανική τράπεζα είχε υπολογίσει ότι το ευρωπαϊκό division θα επωφελείτο από την εξαγορά κατά 8% όσον αφορά τα κέρδη ανά μετοχή για το έτος 2020, γεγονός που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley,  είχε ήδη προεξοφληθεί εν μέρει από την αγορά.

    Οι αναλυτές της Morgan Stanley περιμένουν πως ο αντίκτυπος της εξέλιξης αυτής θα προκαλέσει κάποια απογοήτευση στους επενδυτές, κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και την τιμή της μετοχής στις επόμενες συνεδριάσεις.

    Η Morgan Staley διατηρεί την τιμή στόχο των 26 στερλινών, που υποδηλώνει μείωση της τάξης του 2,69% από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο Λονδίνο.

    Η τράπεζα αναφέρει ως upside risks α) τη δυνατότητα μετασχηματισμού της M&A ατζέντας της εταιρείας, β) την ενδεχόμενη ισχυρή μακροοικονομική κατάσταση που ίσως οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και σε λειτουργικά οφέλη όσον αφορά το δανεισμό της και γ) την πιθανότητα η καθαρή εξοικονόμηση του κόστους να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων, από αυτά που αναμένονται μέχρι στιγμής.

    Στον αντίποδα, η έκθεση της Morgan Stanley αναφέρει ότι η τιμή της μετοχής μπορεί να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από την τιμή στόχο που θέτει στην περίπτωση που α) η επιβράδυνση της μακροοικονομικής κατάστασης σε Ρωσία, Ιταλία ή Νιγηρία έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις αναψυκτικών, β) η περαιτέρω υποτίμηση των νομισμάτων των παραπάνω χωρών επηρεάσει το EBITDA και γ) η πληθωριστική αύξηση του κόστους εισροών επιδράσει αρνητικά στην προσδοκώμενη κερδοφορία.

    Από την άλλη πλευρά, σύσταση Buy δίνουν, παρά την αρνητική είδηση, οι ευρωπαϊκές Deutsche Bank, UBS και HSBC, τονίζοντας ότι η εταιρεία παραμένει ισχυρή παρά την απροσδόκητη έκπληξη.

    Η UBS θεωρεί ότι το επενδυτικό πλάνο της Coca Cola HBC δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της μητρικής να διατηρήσει την αφρικανική CCBA, αναφέροντας ότι η ίδια η ελβετική τράπεζα δεν είχε προεξοφλήσει την εξαγορά της στις εκτιμήσεις της για την ευρωπαϊκή εταιρεία. Αναμένει την ατζέντα της Coca Cola να παραμείνει ανοιχτή σε νέες κερδοφόρες ευκαιρίες, ενώ οι εκτιμήσεις της για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, βλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 4,8%.

    Ευκαιρία στη χθεσινή διόρθωση βλέπει όμως και η γερμανική Deutsche Bank, η οποία διατηρεί επίσης θετικές προσδοκίες για τις επενδυτικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρίας, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν τον Ιούνιο. Επιπλέον, η DB δεν αποκλείει την απόκτηση της CCBA από την ελληνική εταιρεία σε δεύτερο χρόνο, σχολιάζοντας ότι η συμφωνία εξαγοράς ήταν απίθανη, ούτως ή άλλως, για τα επόμενα 2-4 τρίμηνα.

    Με κέρδη πάντως διορθώνει σε Λονδίνο και Αθήνα σήμερα η Coca Cola HBC AG, με απόδοση +3,37% στο ταμπλό του LSE και +2,50% στη Λεωφόρο Αθηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ