• Cryptocurrencies

    Τιμή Ethereum: Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να αγοράσετε ETH;

    • NewsRoom

    Θέλετε να κερδίσετε από συναλλαγές σε Ethereum; Είναι απλό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αγοράσετε νομίσματα όταν η τιμή του Ethereum είναι χαμηλή και να τα πουλήσετε όταν η τιμή είναι υψηλή. Βάλτε τη διαφορά στην τσέπη σας — αυτό είναι το κέρδος.

    Αυτές οι οδηγίες φαίνονται απλές, αλλά το κέρδος δεν είναι πάντα τόσο εύκολο — ειδικά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η αστάθεια της αγοράς ανεβοκατεβάζει την τιμή του ETH σα δαιμονισμένη, χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς προφανή αιτία. Όταν αγοράζετε Ethereum, η αγορά των 100 € που κάνατε την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί σήμερα να αξίζει 200 € — ή ίσως 50 €.

    Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιηθούν κέρδη στις συναλλαγές σε τρέχουσα ισοτιμία (συναλλαγές spot), όπου οι επενδυτές βγάζουν χρήματα κάνοντας πρόγνωση της αγοράς — αγοράζοντας και πουλώντας σύμφωνα με τις προβλέψεις τους σχετικά με την ταχέως μεταβαλλόμενη συναλλαγματική ισοτιμία του Ethereum. Η τιμή του ETH αυξάνεται και μειώνεται σύμφωνα με τη δυναμική της αγοράς, τις εικασίες σχετικά με τις κανονιστικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο, τα tweets από δισεκατομμυριούχους και περφόρμερ και πολλούς άλλους παράγοντες. Με τόσο πολλές και διαφορετικές επιρροές, η πρόγνωση της αγοράς είναι εξαιρετικά δύσκολη. Γι’ αυτό οι traders χάνουν χρήματα σχεδόν όλη την ημέρα.

    Μια ειδική περίπτωση

    Το Ethereum ξεκίνησε το 2015 και κατέχει εδώ και καιρό τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος από άποψη κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Μόνο το Bitcoin αξίζει περισσότερο.

    Το 2021, ο μηνιαίος όγκος συναλλαγών του Ethereum ξεπέρασε για πρώτη φορά τον όγκο συναλλαγών του Bitcoin, ωθώντας ορισμένους παρατηρητές να προβλέψουν ότι το Ethereum θα εκτοπίσει τελικά το Bitcoin ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κρυπτονόμισμα.

    Πηγή: QuoteInspector.com

    Το Ethereum έχει κατακτήσει την υψηλή του θέση στην αγορά κρυπτονομισμάτων επειδή ΔΕΝ είναι άμεσος ανταγωνιστής του Bitcoin. Το BTC εφευρέθηκε για να χρησιμεύσει ως ηλεκτρονικό νόμισμα γενικής χρήσης, ως αντικατάσταση ή συμπλήρωμα των παραστατικών νομισμάτων που εκδίδονται από εθνικές κυβερνήσεις. Το Ethereum δημιουργήθηκε με διαφορετικό στόχο.

    Βασικά, το Ethereum είναι δευτερευόντως κρυπτονόμισμα. Ο κύριος σκοπός του Ethereum είναι να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την εκτέλεση εφαρμογών που βασίζονται σε blockchain. Είναι ένα είδος λειτουργικού συστήματος για τον αποκεντρωμένο κόσμο ομοτίμων (peer-to-peer).

    Το κλειδί για την επιτυχία του Ethereum είναι η υποστήριξη έξυπνων συμβολαίων — ένα εκτελέσιμο λογισμικό που αποθηκεύεται στην αλυσίδα blockchain. Αυτό έχει καταστήσει το Ethereum την πλατφόρμα επιλογής για τις περισσότερες κατανεμημένες εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain, ειδικά στην αγορά αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής (DeFi). Οι περισσότερες dApps της DeFi είναι χτισμένες πάνω στο Ethereum.

    Το Ethereum είναι επίσης το blockchain υποδοχής για πολλά διακριτικά κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με dApps. Και είναι το ενδεδειγμένο blockchain για τη νέα —αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των non-fungible tokens ή NFTs.

    Δεν είναι περίεργο που το Ethereum έχει εξασφαλίσει τη #2 θέση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

    Πηγή: unsplash.com

    Σύννεφα στον ορίζοντα

    Με την κυριαρχία του στις αγορές dApp, DeFi και NFT, θα περίμενε κανείς ότι το μερίδιο του Ethereum στη συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων θα αυξανόταν. Στην πραγματικότητα, όμως, μειωνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

    Οι εγγενείς αδυναμίες της αλυσίδας του Ethereum είναι μέρος του λόγου. Στην τρέχουσα μορφή του, το δίκτυο Ethereum μπορεί να επιβεβαιώσει μόνο περίπου 30 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS). Αυτό είναι σαφώς καλύτερο από το Bitcoin — το οποίο επιβεβαιώνει μόνο 7 TPS — όμως είναι ανεπαρκές για τις απαιτήσεις μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής πλατφόρμας. Το δίκτυο πιστωτικών/χρεωστικών καρτών Visa διαχειρίζεται συνήθως 1.700 TPS και λέγεται ότι είναι ικανό να επεξεργαστεί έως και 24.000 TPS.

    Πηγή: QuoteInspector.com

    Για να μπορέσει το Ethereum να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, πρέπει να λύσει το πρόβλημα των συναλλαγών.

    Η ομάδα ανάπτυξης πίσω από το Ethereum έχει καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για το «Ethereum 2.0», μια νέα έκδοση που θα  μπορεί να επεξεργάζεται θεωρητικά το μέγιστο των 100.000 TPS.

    Το Ethereum 2.0 είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2019. Οι προγραμματιστές ελπίζουν τώρα να κυκλοφορήσουν το νέο blockchain μέχρι το τέλος του 2023.

    Ένα άλλο μειονέκτημα του δικτύου Ethereum είναι το υψηλό κόστος συναλλαγών. Κάθε συναλλαγή στην Ethereum blockchain πρέπει να εξοφλείται με πληρωμές «αερίου», οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μαζί με τον αριθμό των συναλλαγών που ανταγωνίζονται για επικύρωση.

    Έτσι, παρόλο που καθημερινά εισάγονται πολλές νέες dApps, εφαρμογές DeFI και NFTs, οι τεχνικές ελλείψεις του δικτύου Ethereum έχουν δημιουργήσει μια ευκαιρία για ανταγωνιστικά blockchain από τα Solana, Cardano, Polkadot, Polygon, Avalanche και άλλα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Ethereum έχασε σταδιακά μερίδιο αγοράς κατά τη διάρκεια του 2022.

    Επενδύοντας σε Ethereum

    Οι αναλυτές της αγοράς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ethereum έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του. Εν τω μεταξύ, βραχυπρόθεσμα, η συναλλαγματική ισοτιμία του αυξάνεται και μειώνεται ραγδαία. Αυτή η μεταβλητότητα στην αγορά καθιστά τη διαπραγμάτευση του Ethereum στην τρέχουσα ισοτιμία (spot trading) δύσκολη. Δεν παύει όμως να λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας συνολικά μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

    Φυσικά, αυτό ισχύει για πολλά κρυπτονομίσματα. Οι τιμές τείνουν να αυξάνονται και να μειώνονται μαζί με αυτές του Bitcoin, αλλά η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική.

    Μαθήματα Από το Παρελθόν

    Αναρωτιέστε πού θα βρισκόσασταν είχατε αγοράσει Ethereum πριν από ένα μήνα ή μια εβδομάδα; Έστω ότι είχατε αγοράσει ETH αξίας 100 €, πόσα θα είχατε τώρα;

    Μη σας προβληματίζει. Ο υπολογιστής what-if του Kriptomat εκτελεί τους υπολογισμούς με βάση δεδομένα που ανανεώνονται όλο το εικοσιτετράωρο. O υπολογιστής μπορεί να σας πει ακριβώς πόσο θα άξιζε σήμερα μια επένδυσή σας ύψους  100 € χρησιμοποιώντας πραγματικά ιστορικά δεδομένα.

    Στην πραγματικότητα, ο υπολογιστής μπορεί να εμφανίσει αποτελέσματα για οποιοδήποτε από τα 350+ κρυπτονομίσματα που πωλούνται στο Kriptomat.

    Πηγή: Kriptomat.io

    Ο υπολογιστής αποδεικνύει ότι παρά τη βραχυπρόθεσμη τους μεταβλητότητα, τα κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακές αποδόσεις για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

    Ένας καλός τρόπος για να επωφεληθείτε από τις μακροπρόθεσμες ανοδικές τάσεις είναι να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Επαναλαμβανόμενων Αγορών του Kriptomat, η οποία σας επιτρέπει να ορίσετε ένα πρόγραμμα τακτικών αγορών σε εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση. Μόλις στην τιμή ενός απλού καθημερινού καφέ, μπορείτε να αναπτύξετε αργά αλλά σταθερά το χαρτοφυλάκιό σας σε κρυπτονομίσματα για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων στόχων, όπως η συνταξιοδότηση, η αγορά ακινήτου ή η πληρωμή μιας ακριβής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

    Το Τελικό Συμπέρασμα

    Ο κόσμος είναι γεμάτος από επενδυτές που τα έχασαν όλα στο ημερήσιο trading και που μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλέψετε τις υψηλές και χαμηλές τιμές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ισοτιμία του Ethereum είναι ασαφείς και πάρα πολλοί για να τους παρακολουθήσει κανείς.

    Αυτή η μεταβλητότητα έχει κάνει δύσκολη τη ζωή όσων ασχολούνται με το ημερήσιο trading, αλλά οι επιπτώσεις της είναι μικρές σε σύγκριση με τις μακροπρόθεσμες τάσεις των τιμών του Ethereum. Δεν υπάρχει τίποτα «σίγουρο» στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, αλλά πολλοί ευτυχισμένοι κάτοχοι Ethereum έχουν επιτύχει σκεπτόμενοι τις συμμετοχές τους σε κρυπτονόμισμα ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση.