• Cryptocurrencies

    Sam Bankman-Fried: Στις ΗΠΑ ο ιδρυτής της χρεοκοπημένης FTX – Οι συνεργάτες του δήλωσαν ένοχοι

    • Bloomberg
    Sam Bankman-Fried

    Sam Bankman-Fried


    Ο συνιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, προσγειώθηκε στις ΗΠΑ αργά την Τετάρτη για να αντιμετωπίσει μια σειρά από κατηγορίες για απάτη. Την ίδια στιγμή δύο από τους επί μακρόν συνεργάτες του δήλωσαν ότι συνεργάζονται με τους εισαγγελείς.

    Η αποκάλυψη ότι η Caroline Ellison και ο Gary Wang έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους για απάτη και ότι συνεργάζονται με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους διερευνώντας την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για τον Bankman-Fried. Ο 30χρονος αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες στη Νέα Υόρκη.

    Ο Bankman-Fried αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη. Οι δικηγόροι του ενδέχεται να ζητήσουν εγγύηση.

    Οι αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν εκτεταμένη έρευνα για τη θεαματική κατάρρευση τον περασμένο μήνα του FTX, που αποτελούσε από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια crypto, καθώς και της στενά συνδεδεμένης με αυτό εταιρείας trading, Alameda Research. Η ανακοίνωση ότι οι Ellison και Wang παραδέχτηκαν την ενοχή τους αυξάνει τις πιέσεις στον Bankman-Fried και σε άλλα στελέχη στα οποία δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες.

    Ο Ilan Graff, δικηγόρος του Wang, είπε ότι ο πελάτης του «έχει αποδεχτεί την ευθύνη για τις πράξεις του και παίρνει στα σοβαρά τις υποχρεώσεις του ως συνεργαζόμενος μάρτυρας».

    Ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Paul Pelletier είπε ότι οι δηλώσεις ενοχής αποτελούν άσχημα νέα για τον Bankman-Fried. Ο Pelletier επισήμανε ότι οι δικηγόροι υπεράσπισης γνωρίζουν ότι οι υπάλληλοι που συνεργάζονται νωρίς λαμβάνουν τις καλύτερες συμφωνίες από τους εισαγγελείς.

    Η Ellison, η οποία είναι 28 ετών και κόρη ενός καθηγητή, ομολόγησε την ενοχή της για επτά κατηγορίες. Ο Wang – ο οποίος πρόσφατα μπήκε στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes – παραδέχθηκε τις τέσσερις, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

    Οι συμφωνίες που έκλεισαν οι Εllison και Wang περιλαμβάνουν μειωμένες ποινές εάν παρέχουν «ουσιαστική βοήθεια» στην έρευνα.

    Ο Bankman-Fried ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της FTX και του εκτεταμένου ιστού των επιχειρήσεων της. Εμφανίζονταν σε διάφορες σκηνές σε όλο τον κόσμο πλαισιωμένος από πολιτικούς, διασημότητες και αθλητές, διαφημίζοντας την FTX και τα crypto γενικότερα.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Συναλλαγών Futures, που ερευνούν την κατάρρευση της FTX, ανακοίνωσαν επίσης την Τετάρτη ότι μήνυσαν τον Wang και την Ellison.

    Η SEC ισχυρίστηκε ότι τα δύο στελέχη συμμετείχαν σε ένα πολυετές σχήμα εξαπάτησης επενδυτών FTX. Μεταξύ του 2019 και του 2022, η Ellison – υπό την καθοδήγηση του Bankman-Fried – χειραγωγούσε την τιμή του εγγενούς token FTT της FTX αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες στην ανοιχτή αγορά, σύμφωνα με την καταγγελία.

    Παράλληλα οι ρυθμιστικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι δύο συνεργάτες γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο Bankman-Fried διαφήμιζε ψευδώς την FTX ως ασφαλή πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, ενώ ταυτόχρονα μετέφερε παρανόμως κεφάλαια πελατών από την FTX στην Alameda.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ellison έδωσε εντολή στην Alameda να χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων της FTX, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων πελατών, για συναλλαγές σε άλλα χρηματιστήρια crypto και για να πληρώσει για επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Eπίσης, ο Wang «δημιούργησε χαρακτηριστικά στον κώδικα που βρίσκεται κάτω από την πλατφόρμα συναλλαγών FTX, τα οποία επέτρεψαν στην Alameda να διατηρήσει ένα ουσιαστικά απεριόριστο πιστωτικό όριο στην FTX».

    Η Ellison, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, ο Wang και ο συνάδελφος του Nishad Singh, ήταν η ραχοκοκαλιά του στενού κύκλου του Bankman-Fried. Ο Singh δεν έχει κατηγορηθεί για αδικήματα από τις αμερικανικές αρχές. Ο Wang συνίδρυσε την FTX με τον Bankman-Fried.

    Ο Wang γνώρισε τον Bankman-Fried στο camp μαθηματικών στο γυμνάσιο και ήταν συγκάτοικός του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

    H Ellison, που γνώρισε τον Bankman-Fried όταν εργάζονταν μαζί στην εταιρεία trading Jane Street και στο παρελθόν διατηρούσε σχέση μαζί του, εντάχθηκε στην Alameda στις πρώτες μέρες λειτουργίας της.

    Διαβάστε ακόμη:

    FTX: Συμφώνησε να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Bankman Fried

    Sam Bankman-Fried: Κατηγορίες για συνομωσία, ξέπλυμα χρήματος και απάτη 1,8 δις



    ΣΧΟΛΙΑ