• Cryptocurrencies

    Sam Bankman-Fried: Κατηγορίες για συνομωσία, ξέπλυμα χρήματος και απάτη 1,8 δις

    • NewsRoom
    Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX

    Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX


    Ο Sam Bankman-Fried συνελήφθη τη Δευτέρα στις Μπαχάμες, με το κατηγορητήριο, που ασκήθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης να περιλαμβάνει κατηγορίες για οκτώ ποινικά αδικήματα, μεταξύ αυτών συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης σε χρεόγραφα και ηλεκτρονικής απάτης και ξέπλυμα χρήματος.

    Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Bankman-Fried υπεξαίρεσε καταθέσεις πελατών του και χρησιμοποίησε τα κεφάλαια που του εμπιστεύτηκαν για να πληρώσει τα έξοδα και τα χρέη της Alameda Research, του hedge fund του.

    Για απάτη 1,8 δις δολαρίων κατηγορείται από τη SEC

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε την Τρίτη ότι ο ιδρυτής της πτωχευμένης FTX, του μέχρι πρότινος τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, συγκέντρωσε πάνω από 1,8 δις δολαρίων από επενδυτές, αποκρύπτοντάς τους τους κινδύνους.

    Ειδικότερα οι ρυθμιστικές αρχές (SEC) χαρακτήρισαν την FTX ως έναν «πύργο από τραπουλόχαρτα» και κατηγόρησαν τον Sam Bankman-Fried ότι απέκρυψε από τους επενδυτές την σχέση της FTX με την Alameda Research.

    «Υποστηρίζουμε ότι ο Sam Bankman-Fried έχτισε ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα σε θεμέλια εξαπάτησης, ενώ έλεγε στους επενδυτές ότι ήταν ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια στην κρυπτογράφηση», δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, σε δήλωση του.

    Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Bankman-Fried κατάφερε να αποσπάσει δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια επενδυτών του, συγκεντρώνοντας πάνω από 1.8 δις δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των 1,1 επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ, σε ένα «ενορχηστρωμένο σχέδιο εξαπάτησης επενδυτών», οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τα κεφάλαιά τους σε μία εταιρεία που πίστευαν ότι τηρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

    Μεταξύ αυτών οι SoftBank Group, Temasek, Tiger Global Management και Insight Partners.

    Σύμφωνα με τον SEC «όλη αυτή την περίοδο, ο Bankman-Fried παρουσίαζε τον εαυτό του ως υπεύθυνο ηγέτη της κοινότητας κρυπτογράφησης. Υποστήριξε τη σημασία της ρύθμισης και της λογοδοσίας. Είπε στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, ότι η FTX ήταν ταυτόχρονα καινοτόμος και υπεύθυνος. Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο πίστεψαν τα ψέματά του και έστειλαν δισεκατομμύρια δολάρια στην FTX, θεωρώντας  ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν ασφαλή στην πλατφόρμα συναλλαγών FTX. Ωστόσο, από την αρχή, ο Bankman-Fried μετέφερε περιουσιακά στοιχεία πελατών στο ιδιωτικό του ταμείο αντιστάθμισης κρυπτογράφησης, Alameda Research LLC και στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτά τα κεφάλαια πελατών για να κάνει άγνωστες επιχειρηματικές επενδύσεις, πολυτελείς αγορές ακινήτων και μεγάλες πολιτικές δωρεές».

    Έρευνα της εισαγγελίας

    Οι εισαγγελείς του Μανχάταν άρχισαν να ερευνούν την κατάρρευση του FTX τον περασμένο μήνα, εν μέσω ισχυρισμών ότι χρήματα πελατών του είχαν μεταφερθεί στην Alameda Research, από την FTX.

    Ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Renato Mariotti δήλωσε στο Twitter τη Δευτέρα ότι οι περίπλοκες υποθέσεις απάτης απαιτούν συχνά χρόνια για να διωχθούν, αλλά η SBF αποτελεί εξαίρεση επειδή οι ενέργειές του είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν.

    Είχε πει στους πελάτες του ότι τα χρήματα θα παραμείνουν στην FTX, αλλά πολλά από αυτά πήγαν σε διαφορετική εταιρεία και μερικά στον ίδιο, μέσω δανείου, έγραψε ο Mariotti.



    ΣΧΟΛΙΑ