• Cryptocurrencies

    Ρούγια Ιγνάτοβα: Η επικήρυξη της Cryptoqueen, μετά τη βουτιά των crypto

    Η Cryptoqueen, Ρούγια Ιγνάτοβα

    Η Cryptoqueen, Ρούγια Ιγνάτοβα


    Με 200 δισ. να «χάνονται» μέσα σε 24 ώρες στην αγορά των crypto και μηνύσεις από επενδυτές σε ιδρυτές τους, η Europol επαναφέρει στη δημοσιότητα την απάτη δισεκατομμυρίων με κατηγορούμενη τη γνωστή ως Cryptoqueen, Ρούγια Ιγνάτοβα.

    Πριν λίγες μέρες, η Europol πρόσθεσε στη λίστα των «πλέον καταζητούμενών της» την ιδρύτρια του κρυπτονομίσματος OneCoin με έδρα τη Βουλγαρία, προσφέροντας 5.000 ευρώ σε όποιον παρέχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της.

    Η 41χρον γυναίκα κατηγορείται για απάτη δισεκατομμυρίων, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο,  παραπλάνησε επενδυτές να επενδύσουν σε ένα «άχρηστο κρυπτονόμισμα»  με μηδενική αξία, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της Europol.

    Η Europol ζητάει πληροφορίες, καθώς η Ιγνάτοβα έχει εξαφανιστεί από τον Οκτώβριο του 2017.

    H εταιρεία OneCoin ισχυριζόμενη ότι έχει πάνω από τρία εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, πέτυχε έσοδα 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2014 και του τρίτου τριμήνου του 2016.

    Εισαγγελείς σε αμερικάνικο δικαστήριο ανέφεραν ότι η εταιρεία δημιούργησε ένα δίκτυο μελών που στρατολογούσαν επενδυτές και έπαιρναν προμήθεια γι’ αυτό.

    Η OneCoin ιδρύθηκε από την Ιγνάτοβα στη Βουλγαρία το 2014,  με την ίδια να μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας ως επικεφαλής του οργανισμού, μέχρι που εξαφανίστηκε το 2017.

    Εισαγγελείς των ΗΠΑ στοιχειοθέτησαν κατηγορητήριο το 2019 για απάτη αλλά και ξέπλυμα χρήματος με κατηγορούμενους την Ιγνάτοβα, τον αδελφό της Κονσταντίν και τον δικηγόρο Μαρκ Σκοτ.

    Μετά την εξαφάνιση της Ιγνάτοβα, ανέλαβε ο αδελφός της το 2018, ο οποίος ένα χρόνο μετά συνελήφθη για συνέργεια.

    Η υπόθεσή της έχει απασχολήσει τα διεθνή μέσα τα προηγούμενα χρόνια και στο ιδιαίτερα επιτυχημένο podcast του BBC «H αγνοούμενη Cryptoqueen», δύο δημοσιογράφοι ερευνούν τις διαδρομές της «βασίλισσας» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και την πλουσιοπάροχη ζωή της, μέχρι να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

    Μήνυση στην Coinbase

    Δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρείες crypto αντιμετωπίζουν κατηγορίες από επενδυτές που δηλώνουν παραπλανημένοι.

    Κατά της πλατφόρμας συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και του ιδρυτή του stablecoin GYEN κινήθηκε ομάδα επενδυτών, με μήνυση που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας  την περασμένη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, οι επενδυτές αγόραζαν πιστεύοντας ότι η αξία του κρυπτονομίσματος ήταν ίση με αυτή γιεν, όπως σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε αξία υψηλότερη ακόμα και κατά επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή του γεν.

    Και ξαφνικά, η αξία του GYEN έπεσε κατά 80% μέσα σε μία μέρα.

    Η Coinbase πάγωσε τις αγοραπωλησίες, επιδείνωσε τη ζημιά για τους επενδυτές και δυσχέρανε τη δυνατότητά τους α προχωρήσουν σε πωλήσεις, όπως αναφέρει η καταγγελία, με αποτέλεσμα να χάσουν εκατομμύρια μέσα σε λίγες ώρες.

    Η μήνυση ήρθε μία μέρα μετά από τη βουτιά των ομολόγων της Coinbase, η μετοχή της ανέκαμψε όμως την περασμένη Παρασκευή με άνοδο 17%, με την επανάκαμψη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

    Η κατάρρευση του TerraUSD και του Luna

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά των κρυπτονομισμάτων ταρακουνήθηκε συθέμελα από την κατάρρευση του TerraUSD, το οποίο συμπαρέσυρε το Luna ρίχνοντας την αξία του σχεδόν το μηδέν.

    Σύμφωνα με την CoinGecko, 45 δισεκατομμύρια «εξατμίστηκαν» από τις κεφαλαιοποιήσεις των δύο νομισμάτων μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας.

    Ο αλγοριθμικός σχεδιασμός του TerraUSD, που βασιζόταν στην ισοτιμία του με το δολάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές «στράφηκε εναντίον του» με αποτέλεσμα να αρχίσει να πέφτει κατακόρυφα.

    Το Luna που είχε ισχυρό δεσμό με το TerraUSD, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να πωλούν και να αγοράζουν μεταξύ των δύο κρύπτο, ανάλογα με την πορεία τους, κατέρρευσε μαζί του.

    Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται το σύστημα που συντηρούσε τα δύο κρυπτονομίσματα δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την  «άτακτη» φυγή των επενδυτών από το TerraUSD.

    Παρά την ανάκαμψη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η αστάθεια παραμένει με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι  πολλοί επενδυτές δεν θα έχουν πλέον την ίδια «διάθεση» για ρίσκο.

    «Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι μικροεπενδυτές, που δεν καταλάβαιναν το ρίσκο που έπαιρναν», αναφέρει ο Kyle Samani, συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος στην εταιρεία κρυπτογράφησης VC Multicoin Capital.

    Βέβαια η αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας έβγαλε και κερδισμένους. Τα stablecoins που υποστηρίζονται από αποθεματικά και όχι από αλγορίθμους φαίνεται να κερδίζουν έδαφος ως καλύτερες επιλογές για τους επενδυτές.

    Διαβάστε επίσης

    Ανθεκτικές οι αγορές στην κατάρρευση των crypto

    Wall Street: Η άνοδος της Παρασκευής δεν ήταν αρκετή, εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 2% – Άλμα 4% για το πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ