• Cryptocurrencies

    Πρεμιέρα για το πρώτο ETP που συνδυάζει bitcoin και χρυσό

    • Bloomberg
    bitcoin και χρυσός

    bitcoin και χρυσός


    Το πρώτο προϊόν ETP στην ιστορία που συνδυάζει bitcoin και χρυσό κάνει πρεμιέρα στην Ευρώπη, προσφέροντας τη διπλή προοπτική μακροπροθεσμων αποδόσεων και προστασίας από τον πληθωρισμό, τουλάχιστον στη θεωρία, αναφέρει το Bloomberg.

    Tο καινοτόμο ETP (exchange-traded product) έχει στόχο να συνδυάσει «τα καλύτερα στοιχεία από τον παλιό και τον καινούριο κόσμο των οικονομικών» ποντάροντας ταυτόχρονα στη δύναμη του χρυσού να αντισταθμίζει τον κίνδυνο ενός χαρτοφυλακίου και στις «ισχυρές» αποδόσεις του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος, σημείωσαν σε ανακοίνωση οι υπεύθυνοι έκδοσης.

    Το προϊόν είναι γνωστό ως 21Shares ByteTree BOLD ETP (σύμβολο BOLD) και προσφέρεται μέσω του ελβετικού παρόχου crypto ETP, 21Shares, και του βρετανικού παρόχου εναλλακτικών επενδύσεων ByteTree Asset Management, οι οποίοι είχαν και την ιδέα.

    «Ο χρυσός παραδοσιακά παρείχε προστασία χαρτοφυλακίου σε πληθωριστικά περιβάλλοντα, ενώ το bitcoin είναι το ψηφιακό ισοδύναμο του χρυσού με ολοένα και μεγαλύτερη υιοθέτηση από τους επενδυτές ως ξεχωριστή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και βασικό μέσο διαφύλαξης πλούτου», σημείωσε ο Charlie Erith, CEO της ByteTree Asset Management.

    «Σε μια περίοδο ολοένα και αυξανόμενου διαρθρωτικού πληθωρισμού και γεωπολιτικού κινδύνου, πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης ρίσκου και αποδόσεων σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο».

    Ο χρυσός, που παρουσιάζει τη χαμηλότερη μεταβλητότητα μεταξύ των δύο περιουσιακών στοιχείων, θα έχει υψηλότερη στάθμιση 81,5% στο λανσάρισμα, ενώ ο συντελεστής του bitcoin θα διαμορφωθεί στο 18,5%. Το ETP θα κάνει rebalancing στις δύο εκθέσεις κάθε μήνα σε αντίστροφη αναλογία με το ρίσκο τους, σε μια προσπάθεια διαχείρισης της μεταβλητότητας και ενίσχυσης των αποδόσεων.

    Correlation between Bitcoin and gold is near 2018-lows
    Η συσχέτιση μεταξύ Bitcoin και χρυσού είναι κοντά στα χαμηλά του 2018

    Πολλοί μετέχοντες στην αγορά παραμένουν ανήσυχοι για την καταλληλότητα του bitcoin ως πιθανού μέσου αντιστάθμισης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψιν η αρνητική τάση συσχετισμού με τον χρυσό.

    Ο συσχετισμός 50 ημερών του bitcoin με το πολύτιμο μέταλλο κυμαίνεται στο περίπου -0,4, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018. Το εύρος εκτείνεται από -1 έως 1, με το 1 να σημαίνει ότι τα δύο assets κινούνται σε απόλυτη ευθυγράμμιση, και το -1 να σημαίνει το εντελώς αντίθετο.

    «Η ομάδα μας πιστεύει ότι ο χρυσός και το Bitcoin περιγράφονται πιο εύστοχα ως συμπληρωματικά περιουσιακά στοιχεία σε ένα χαρτοφυλάκιο, παρά ως υποκατάστατο του άλλου», δήλωσε ο James Seyffart του Bloomberg Intelligence.

    «Ίσως με την πάροδο του χρόνου το Bitcoin θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά πιο παρόμοια με τον χρυσό, αλλά αυτή τη στιγμή, το Bitcoin εξακολουθεί να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου κατά την άποψή μας», τόνισε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Antoni Trenchev: Το Bitcoin μπορεί να φτάσει τα 100.000 δολάρια μέσα σε ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ