• Cryptocurrencies

    Κρίσιμη εβδομάδα για το Bitcoin- Από την απόφαση της SEC «κρέμεται» η πορεία της τιμής του

    Πηγή: QuoteInspector.com


    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να βγάλει απόφαση για το αν θα λειτουργήσει το πρώτο ETF, συνδεδεμένο με το bitcoin.

    Την Τετάρτη είναι  η καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών και τις προηγούμενες ημέρες κατεγράφη σημαντική αστάθεια στην πορεία της τιμής του ψηφιακού νομίσματος.

    Η αισιοδοξία στην βιομηχανία των crypto, ύστερα από έναν παρατεταμένο «χειμώνα» σκανδάλων, χρεοκοπιών και κατάρρευσης των ειδώλων του κλάδου αναπτερώθηκε όταν κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων όπως η BlackRock και η Fidelity υπέβαλλαν αίτημα για την έναρξη του πρώτου spot bitcoin ETF.

    To πρώτο που έχει υποβάλλει αίτημα για έγκριση είναι το Ark, το εμβληματικό ταμείο της Κάθι Γουντ, μιας ριψοκίνδυνης επενδύτριας που διαπραγματεύεται κυρίως ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία κι έχει εκφράσει την άποψή της ότι το Bitcoin θα εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια, υψηλότερα από την υψηλή τιμή του των 60.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

    Με το βλέμμα στους θεσμικούς επενδυτές

    Η δημιουργία ενός ETF συνδεδεμένου με το Bitcoin δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές που εμφανίζονται ως «ταύροι» για την πορεία του κορυφαίου κρυπτονομίσματος, βαρόμετρου και για την πορεία των μικρότερων.

    Ένα spot bitcoin ETF σημαίνει ότι οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν ένα προϊόν που παρακολουθεί την τιμή του bitcoin, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν σε ένα χρηματιστήριο και να κατέχουν απευθείας το ψηφιακό νόμισμα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μετοχές.

    Η έλευση θεσμικών επενδυτών θεωρείται από τις αγορές βέβαιη καθώς πλέον θα δημιουργούνται τα εχέγγυα για πιο ασφαλείς επενδύσεις και υπό τους κανονισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία τους προηγούμενους μήνες επιδόθηκε σε ένα κυνήγι για τον εντοπισμό παρανομιών σε μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων όπως η Coinbase και η Binance.

    Περίπου δώδεκα διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών χρηματοοικονομικών παικτών όπως η BlackRock και η Fidelity Investments, έχουν ενταχθεί στην κούρσα για την κυκλοφορία των πρώτων spot bitcoin funds, πυροδοτώντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών και τροφοδοτώντας την τιμή του στα 45.000 δολάρια, μία βραχύβια στιγμή για το κρυπτονόμισμα πριν χάσει πάλι πάνω από 5% της αξίας του.

    Η επόμενη ημέρα

    Σε μία πολύπαθη αγορά, που οδήγησε πολλούς επενδυτές στο να χάσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες τα κέρδη τους, το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσε να επαναφέρει τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών, με έναν πόλεμο προμηθειών.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άλλωστε ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή συζήτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες και ζήτησε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις για την κατάθεση των αιτήσεων, σύμφωνα με το Reuters.

    Ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να τροποποιήσουν τις καταθέσεις τους για να γνωστοποιήσουν τις αμοιβές ή τις ταυτότητες των market-makers για τα ETF τους, ακόμα και μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

    Εάν ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, τα ETF θα μπορούσαν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται ήδη από την επόμενη εργάσιμη ημέρα των αποφάσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Το στοίχημα του ETF και η πρόβλεψη για ράλι 1.000%

    Bitcoin: H Cathie Wood πουλά 2,5 εκατ. μετοχές του Grayscale Bitcoin Trust λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση της SEC



    ΣΧΟΛΙΑ