• Cryptocurrencies

    Γιατί η Greenpeace και ο δισεκατομμυριούχος Chris Larsen κηρύσσουν πόλεμο στο bitcoin

    • Bloomberg
    Chris Larsen, δημιουργός του κρυπτονομίσματος XRP και συν-ιδρυτής της Ripple

    Chris Larsen, δημιουργός του κρυπτονομίσματος XRP και συν-ιδρυτής της Ripple


    Δύσκολα τα πράγματα για το Bitcoin. Το μεγαλύτερο κρυπτονομίσματα του κόσμου πρόκειται να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση λόγω του επιζήμιου περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

    Αρκετές ομάδες ακτιβιστών για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace και του δισεκατομμυριούχου των κρυπτονομισμάτων, Chris Larsen, ξεκινούν την εκστρατεία «Change the Code, Not the Climate», με σκοπό να πιέσουν την κοινότητα του Bitcoin να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί συναλλαγές, καταναλώνοντας τόση ενέργεια όση η  Σουηδία. Σε πέντε χρόνια το Bitcoin μπορεί να καταναλώσει τόση ενέργεια όση η Ιαπωνία, είπε ο Larsen σε συνέντευξή του.

    Η εκστρατεία θα προχωρήσει σε διαφημίσεις σε κορυφαίες εκδόσεις τον επόμενο μήνα. Η Greenpeace, η Environmental Working Group και ορισμένες τοπικές ομάδες ακτιβιστών που πολεμούν τους εξορύκτες (miners) των Bitcoin κινητοποιούν επίσης τα εκατομμύρια μέλη τους για να εντείνουν τις κινήσεις τους.

    Η καμπάνια έχει ήδη απευθυνθεί σε αρκετούς ανθρώπους και εταιρείες κλειδιά, μερικοί από τους οποίους εμπλέκονται με το Bitcoin και παρόλα αυτά δεσμεύονται για συμμόρφωση σε θέματα Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Διακυβέρνησης ή ESG, σύμφωνα με τον Michael Brune, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκστρατεία.

    «Πραγματοποιούμε αυτήν την εκστρατεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ελπίζουμε — ιδιαίτερα επειδή το Bitcoin χρηματοδοτείται τώρα από οντότητες και άτομα που ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή — ότι μπορούμε να αναγκάσουμε την ηγεσία να συμφωνήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο Brune.

    Goldman Sachs, BlackRock, PayPal, Venmo, Fidelity — υπάρχουν πολλές εταιρείες που αναμένουμε ότι θα βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια.”

    Η καμπάνια βασίζεται σε πολλούς παράγοντες για να στηρίξει τον σκοπό της: Υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση σε ορισμένες κοινότητες στις ΗΠΑ που έχουν βρεθεί να φιλοξενούν εξορύκτες Bitcoin και να αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως ο υπερβολικός θόρυβος. Αφότου η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων πέρυσι, μεγάλος αριθμός miners μετακινήθηκε στις Η.Π.Α.

    Αναβάθμιση του Ethereum

    Στο μεταξύ, ο κύριος αντίπαλος του Bitcoin, το Ethereum, ετοιμάζεται για μια σημαντική αναθεώρηση λογισμικού που θα το καταστήσει πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ακριβώς όπως το Bitcoin, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί γιγάντιες φάρμες διακομιστών για να παραγγέλνει συναλλαγές μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται Proof of Work.

    Όμως μέσα σε λίγους μήνες το Ethereum θα μπορεί να στραφεί σε μια διαφορετική μέθοδο, που ονομάζεται Proof of Stake, η οποία προβλέπεται από ορισμένους ότι θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 99%.

    «Τώρα με την αλλαγή του Ethereum, το Bitcoin είναι πραγματικά εκτός πλαισίου», είπε ο Larsen. “Μερικά από τα νεότερα κρυπτονομίσματα — Solana, Cardano — βασίζονται στη χαμηλή ενέργεια”.

    Όπως τόνισε ο Larsen, “έχει βάλει 5 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την καμπάνια, εν μέρει επειδή πιστεύει ότι το Bitcoin δεν θα συνεχίσει να απολαμβάνει την υποστήριξη των επενδυτών αν δεν αλλάξει”.

    «Θέλω να δω το Bitcoin και το Ethereum να πετυχαίνουν», είπε ο Larsen, ο οποίος έχει στην κατοχή και τα δύο crypto, καθώς και XRP.

    Πέρυσι, ο Larsen είχε καθαρή περιουσία 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.

    Είναι εκτελεστικός πρόεδρος και συνιδρυτής της Ripple, η οποία στηρίζει το token XRP. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε τους Ripple, Larsen και άλλο ένα στέλεχος το 2020, ισχυριζόμενη ότι «συγκέντρωσαν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω μιας μη εγγεγραμμένης, προσφοράς τίτλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων». Η εξέταση της υπόθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος. Ο Larsen είπε ότι δεν ξεκινά αυτή την καμπάνια για να καταρρίψει ένα αντίπαλο κρυπτονόμισμα.

    «Αν ανησυχούσα για το Bitcoin θεωρώντας το ως ανταγωνιστή, ίσως το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω είναι να το αφήσω να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι», είπε. «Αυτός είναι απλώς ένας μη βιώσιμος δρόμος».

    Τα τελευταία χρόνια, ο Larsen είπε ότι έχει επικεντρωθεί εκ νέου στη φιλανθρωπία και επένδυσε περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορους σκοπούς, πολλοί από τους οποίους σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

    Ο ρόλος του Elon Musk

    Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες για το Bitcoin ήρθαν στο προσκήνιο πέρυσι, όταν ο Elon Musk είπε ότι η Tesla θα συνεχίσει να δέχεται Bitcoin ως πληρωμή μόνο αφού τουλάχιστον το 50% της εξόρυξης του νομίσματος στηριχτεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο Larsen είπε ότι το ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin θα μπορούσε να διορθωθεί μέσω της αλλαγής του κώδικα του δικτύου.

    Η καμπάνια υποστηρίζει ότι περίπου 50 βασικοί miners, ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και βασικοί προγραμματιστές έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κώδικα του Bitcoin.

    Το αν η εκστρατεία θα πετύχει τον στόχο της είναι μία διαφορετική ιστορία.

    Οι εξορύκτες (miners) Bitcoin — που κέρδισαν περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της The Block Research — θα πρέπει να έχουν κίνητρα για να αλλάξουν στρατηγική.

    Η μετάβαση στο Proof of Stake είναι τεχνολογικά πολύπλοκη και χρειάστηκαν χρόνια για να αναπτυχθεί και να δοκιμαστεί ο νέος κώδικας από το Ethereum. Ίσως το πιο σημαντικό να είναι ότι πολλοί οπαδοί του Bitcoin είναι αμετάπειστοι όσον αφορά στην αλλαγή του κώδικα που δημιουργήθηκε από τον Satoshi Nakamoto, το ψευδώνυμο του ατόμου ή της ομάδας που θεωρείται ότι ανέπτυξε το λογισμικό του κρυπτονομίσματος.

    «Θα έβαζα την πιθανότητα το Bitcoin να μετακινηθεί ποτέ σε Proof of Stake ακριβώς στο 0%,» εκτιμά ο Chris Bendiksen, αναλυτής του Bitcoin στην CoinShares και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στην εξόρυξη Bitcoin. «Δεν υπάρχει καμία όρεξη μεταξύ των Bitcoiners να καταστρέψουν την ασφάλεια του πρωτοκόλλου κάνοντας μια τέτοια κίνηση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Κρυπτονομίσματα: Τα νέα Νησιά Κέιμαν των χωρισμένων με λεφτά



    ΣΧΟΛΙΑ