• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Πιο πιθανό να υποχωρήσει στα 10.000 δολ. παρά να επιστρέψει στα 30.000 δολ.

    • Bloomberg

    Bitcoin


    Οι οπαδοί του bitcoin θα πρέπει να είναι προσεκτικοί: Η Wall Street αναμένει περαιτέρω βουτιά του κρυπτονομίσματος.

    Το ψηφιακό νόμισμα είναι πιο πιθανό να υποχωρήσει στα 10.000 δολάρια, μειώνοντας την αξία περίπου στα μισά από τα τρέχοντα επίπεδα, παρά να επιστρέψει στα 30.000 δολάρια, σύμφωνα με το 60% των 950 επενδυτών που απάντησαν στην τελευταία έρευνα της MLIV Pulse. Το 40% προβλέπει ότι θα κινηθεί αντίθετα.

    Το Bitcoin υποχωρούσε νωρίτερα κατά 4,23%, στα 20.425 δολάρια, στο Λονδίνο.

    Big Drop | Investors think Bitcoin is heading lower
    Οι επενδυτές πιστεύουν ότι το Bitcoin οδεύει χαμηλότερα

    Η πρόβλεψη αποτυπώνει πόσο απαισιόδοξοι έχουν γίνει οι επενδυτές. Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων έχει κλονιστεί από τα προβλήματα εταιρειών του κλάδου, τα ψηφιακά νομίσματα που κατέρρευσαν αλλά και το τέλος της πολιτικής του εύκολου χρήματος που επικράτησε την περίοδο της πανδημίας και πυροδότησε την κερδοσκοπική φρενίτιδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων έχουν εξανεμιστεί από από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η CoinGecko.

    Οι μικροεπενδυτές εμφανίζονται πιο ανήσυχοι για τα κρυπτονομίσματα από τους θεσμικούς επενδυτές, με σχεδόν το ένα τέταρτο να δηλώνει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι “σκουπίδια”. Οι επαγγελματίες επενδυτές ήταν πιο ανοιχτόμυαλοι ως προς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

    Ωστόσο, ο τομέας εξακολουθεί να προκαλεί πόλωση: ενώ περίπου το 28% του συνόλου των ερωτηθέντων εξέφρασε ισχυρή πεποίθηση ότι τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον της χρηματοδότησης, το 20% υποστήριξε ότι είναι άχρηστα.

    Crypto Anxious | Most respondents were at least slightly skeptical about cryptocurrencies
    Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στα κρυπτονομίσματα

    Το Bitcoin έχει ήδη χάσει περισσότερα από τα δύο τρίτα της αξίας του από τότε που έφτασε σχεδόν τα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο και δεν έχει διαπραγματευτεί τόσο χαμηλά, στα 10.000 δολάρια, από τον Σεπτέμβριο του 2020.

    «Είναι πολύ εύκολο να φοβάσαι αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στην αγορά crypto, αλλά γενικά στον κόσμο», δήλωσε ο Jared Madfes, συνεργάτης στην Tribe Capital, εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων. Είπε ότι οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση του Bitcoin αντικατοπτρίζουν «τον εγγενή φόβο των ανθρώπων στην αγορά».

    Ανάγκη για την εφαρμογή κανονισμών

    Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις κυβερνήσεις για να επιταχύνουν την εφαρμογή κανονισμών στον κλάδο. Αυτή η εποπτεία θεωρείται θετική από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, καθώς θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε ευρύτερη αποδοχή του κλάδου μεταξύ των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών.

    Η κρατική παρέμβαση πιθανότατα θα γίνει ευπρόσδεκτη από καταναλωτές που έχουν καεί από την κατάρρευση του λεγόμενου stablecoin TerraUSD και προβληματικές εταιρείες μεσάζοντες όπως η Celsius Network και η χρηματιστηριακή Voyager Digital Ltd.

    Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να αναπτύξουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα για χρήση σε ψηφιακές πληρωμές.

    Στο μεταξύ, ούτε οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών — ούτε η πιθανή πρόκληση από τις κεντρικές τράπεζες — αναμένεται να ανατρέψουν σημαντικά τον κλάδο εκθρονίζοντας τα δύο κυρίαρχα token, το Bitcoin και το Ether. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει ότι ένα από αυτά τα δύο νομίσματα θα παραμείνει κινητήριος δύναμη σε πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό βλέπει ότι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας θα αναλάβουν βασικό ρόλο.

    «Το Bitcoin εξακολουθεί να τροφοδοτεί μεγάλα τμήματα της αγοράς crypto, ενώ το Ethereum χάνει το προβάδισμά του», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγορών στην Oanda Corp.

    Υπήρχε μια ευρύτερη συναίνεση για τα NFT. Τα Nonfungible tokens έγιναν διάσημα για τις αποτιμήσεις των εκατομμυρίων δολαρίων για φωτογραφίες πιθήκων κατά τη διάρκεια της ακμής της αγοράς. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι απλώς έργα τέχνης ή σύμβολα status, με μόνο το 9% να τα βλέπει ως επενδυτική ευκαιρία.

    Επιπλέον, όσοι κυνηγούν την επόμενη φούσκα τιμών μπορεί να χρειαστεί να ψάξουν αλλού, καθώς οι κερδοσκοπικές μανίες σπάνια χτυπούν την ίδια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δύο φορές.

    «Η επόμενη οικονομική φούσκα είναι πάντα κάτι διαφορετικό από την τελευταία φούσκα, επομένως η πλειοψηφία έχει απόλυτο δίκιο», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Miller Tabak + Co.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εγκλωβισμένοι οι επενδυτές από το πάγωμα συναλλαγών σε crypto-τράπεζες

    Aίτηση πτώχευσης από την 3 Arrows Capital: Μία νέα Lehman Brothers;



    ΣΧΟΛΙΑ