• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Αποκαλυπτήρια αγάλματος προς τιμήν του μυστηριώδους δημιουργού του κρυπτονομίσματος

    • Newsroom


    Τα αποκαλυπτήρια ενός επιβλητικού χάλκινου αγάλματος που αποτίει φόρο τιμής στον ανώνυμο δημιουργό του Bitcoin, έγιναν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας την Πέμπτη.

    Η προτομή που στήθηκε σε ένα επιχειρηματικό πάρκο κοντά στον ποταμό Δούναβη στη Βουδαπέστη, και τοποθετήθηκε πάνω σε έναν πέτρινο πλίνθο, έχει χαραγμένο το όνομα του Satoshi Nakamoto, το ψευδώνυμο του μυστηριώδους προγραμματιστή του Bitcoin του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει άγνωστη, αναφέρει η Associated Press.

    «Νομίζουμε ότι ο Satoshi είναι ο ιδρυτής ολόκληρης της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Andras Gyorfi, δημοσιογράφος που ασχολείται με το Bitcoin και είναι ο δημιουργός του έργου. «Δημιούργησε το Bitcoin, δημιούργησε την τεχνολογία blockchain, είναι ο θεός της αγοράς μας».

    Το χωρίς χαρακτηριστικά πρόσωπο της προτομής, τυλιγμένο με μία μπρούτζινη κουκούλα με το λογότυπο του Bitcoin, είναι πολύ γυαλισμένο, σαν καθρέφτης στον οποίο οι θεατές μπορούν να δουν τον εαυτό τους.

    Οι δημιουργοί του, οι γλύπτες Reka Gergely και Tamas Gilly, προσπάθησαν να απεικονίσουν μια ανθρώπινη μορφή, παραμένοντας πιστοί στην ανωνυμία του Nakamoto.

    «Ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις ένα πορτραίτο γλυπτό ενός ατόμου που δεν ξέρουμε ακριβώς πώς μοιάζει », δήλωσε ο Gilly στο The Associated Press. «Ελπίζω ότι μέσα από τη γλώσσα της γλυπτικής κατάφερα να μεταφέρω τη βασική ιδέα του Bitcoin, ότι ανήκει σε όλους και σε κανέναν ταυτόχρονα».

    Η δημιουργία του Bitcoin

    Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και είχε ως στόχο να παρακάμψει τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναπτύσσοντας ασφαλή τεχνολογία για συναλλαγές μέσω διαδικτύου από ομότιμους χρήστες, χωρίς τη χρήση μεσαζόντων όπως οι τράπεζες.

    Η ιδρυτική του λευκή βίβλος που δημοσιεύτηκε εκείνη τη χρονιά γράφτηκε από τον Nakamoto – ένα ψευδώνυμο που θα μπορούσε να αναφέρεται σε ένα άτομο ή ομάδα ατόμων άγνωστου φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας.

    Οι διοργανωτές του έργου του αγάλματος κάλεσαν τον Nakamoto στα αποκαλυπτήρια, είπε ο Gyorfi, με την ελπίδα να μάθει επιτέλους την πραγματική ταυτότητα του εφευρέτη του Bitcoin.

    Αν και η εκδήλωση προσέλκυσε αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, κανείς δεν εμφανίστηκε να δηλώσει ότι είναι ο δημιουργός του κρυπτονομίσματος που έχει προσελκύσει δεκάδες εκατομμύρια επενδυτές και υιοθετήθηκε αυτόν τον μήνα ως νόμιμο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ.

    Ο Gyorfi επισήμανε ότι το άγαλμα αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τον Nakamoto και μια προσπάθεια να «ενημερώσουμε για το blockchain και τα κρυπτονομίσματα».

    Μαζί με άλλους Ούγγρους λάτρεις του Bitcoin, συγκέντρωσε περίπου 10.000 δολάρια σε δωρεές κρυπτονομισμάτων για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της προτομής.

    Αλλά αυτά έπρεπε να μετατραπούν σε ουγγρικό νόμισμα, είπε, επειδή «δυστυχώς οι γλύπτες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών δεν δέχονται ακόμη το Bitcoin».

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ