• Cryptocurrencies

    Απογειώνεται το SOL, σε υψηλά 17+ μηνών και πάλι το Bitcoin

    • Bloomberg


    Κέρδη 142% από τα μέσα Σεπτεμβρίου για το SOL του δικτύου SOLANA

    Σε υψηλό 17 και πλέον μηνών επέστρεψε το Bitcoin υποστηριζόμενο από τις ελπίδες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Federal Reserve, έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης.

    Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 4% το τελευταίο 24ωρο και σήμερα κινείτο στο επίπεδο των 35.840 δολαρίων.

    Κέρδη κατέγραφαν και κάποια μικρότερα κρυπτονομίσματα, όπως το SOL του δικτύου Solana, το οποίο έχει ενισχυθεί κατά 142%, στα 42 δολάρια, από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

    Η αξία του Bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, εν μέρει επειδή κάποιοι πόνταραν ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μπορεί να εγκρίνει αιτήσεις από οργανισμούς όπως η BlackRock για την έναρξη των πρώτων αμερικανικών ETF που θα επενδύουν απευθείας στο νόμισμα.

    Το σημείο «αντίστασης» σταθεροποιήθηκε κοντά στα 35.000 δολάρια «αλλά υπάρχει αρκετά σταθερή δυναμική γύρω από τα νέα του ETF ώστε να φτάσει τα 37.000 δολάρια», δήλωσε ο Michael Safai, partner της Dexterity Capital.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί και να έχει ολοκληρώσει τον επιθετικότερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό έφερε μεγάλα κέρδη στις αγορές την Πέμπτη, σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

    Η ερευνητική ομάδα της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων crypto Grayscale Investments υποστήριξε ότι το Bitcoin παίρνει επίσης ώθηση επειδή μερικοί άνθρωποι το βλέπουν σαν «ψηφιακό χρυσό». Η ομάδα έγραψε σε σημείωμά της ότι «η βασική χρήση του Bitcoin είναι ως μη κρατικό χρηματικό σύστημα και ψηφιακή εναλλακτική λύση έναντι του φυσικού χρυσού».

    SOL: Τι κρύβεται πίσω από το «πάρτι»

    Το κρυπτονόμισμα SOL, εν τω μεταξύ, ενισχύεται καθώς το project Solana προσπαθεί να ξεπεράσει τη σχέση του με τον απαξιωμένο πρώην μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried. Η Σολάνα ανταγωνίζεται με την Ethereum για μεγαλύτερο μερίδιο στη δραστηριότητα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

    Κινητήριος δύναμη για το SOL θα μπορούσε να είναι η «στιβαρή λειτουργική επίδοση» της Solana, η οποία είχε μόνο μία διακοπή δικτύου το 2023 έναντι 14 πέρυσι, σύμφωνα με το Grayscale.

    Η απογείωση του κρυπτονομίσματος SOL (γράφημα)
    Η απογείωση του κρυπτονομίσματος SOL

    Η συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί στα 1,36 τρισεκατομμύρια δολάρια και εξακολουθεί να υπολείπεται από το ζενίθ των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο είχε εκτοξευθεί το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του CoinGecko.

    Η ζήτηση και η διαθέσιμη από τους επενδυτές ρευστότητα έχουν επίσης μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν τότε, όταν τα κίνητρα που δίνονταν για την τόνωση της οικονομίας και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού είχαν οδηγήσει στη δημιουργία «φούσκας» στις τιμές των ψηφιακών assets.

    «Η σχετική έλλειψη ρευστότητας είναι το κύριο εμπόδιο για την ώρα σε ό,τι αφορά τις εισροές, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο διολίσθησης και τη δυνατότητα εξόδου εάν είναι απαραίτητο», έγραψε η Noelle Acheson στο ενημερωτικό δελτίο Crypto is Macro Now.

    Όπως, όμως, ανέφερε υπάρχουν αρχικές ενδείξεις αυξημένου ενδιαφέροντος από θεσμικούς επενδυτές, κάτι που θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας.

    Διαβάστε επίσης

    Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η ζωή ως vegan, ο γιος της και οι επόμενες επενδύσεις-έκπληξη

    Έργα της Ελένης Βερναδάκη για πρώτη φορά σε δημοπρασία και έκθεση

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Σε τροχιά ύφεσης η οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ