• ΑΓΟΡΕΣ

    Credit Suisse: Underweight στις μετοχές αλλά δεν προτρέπει σε φυγή τους επενδυτές από τις αγορές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Michael Strobaek, a former UBS executive, is Credit Suisse’s Global Chief Investment Officer

    Michael Strobaek, a former UBS executive, is Credit Suisse’s Global Chief Investment Officer


    «Στο φετινό Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής του Jackson Hole, οι κεντρικές τράπεζες σηματοδότησαν την αποφασιστικότητά τους να σφίξουν τη νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να πλησιάσει το στόχο και να παραμείνει εκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα και αυτό προκάλεσε αρνητική αντίδραση της αγοράς», εξηγεί ο Michael Strobaek, Global Chief Investment Officer της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

    Ο Strobaek εξηγεί ότι ήρθε η ώρα οι επενδυτές να είναι συνετοί και να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο και προτείνει underweight θέση στις μετοχές. «Οι επενδυτές δεν πρέπει να χάσουν την πίστη τους και στην πραγματικότητα θα ήταν κακό να εγκαταλείψουν εντελώς τις αγορές, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων του πληθωρισμού», εξηγεί η τράπεζα.

    Στο περσινό Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής του Jackson Hole, ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed των ΗΠΑ, περιέγραψε γιατί πίστευε ότι ο πληθωρισμός ήταν πιθανό να αποδειχθεί παροδικός, τονίζοντας ότι ήταν καλύτερα να κάνουμε λάθος και να έχουμε υπομονή. Στο φετινό συμπόσιο, η διάθεση ήταν εντελώς αντίθετη. Ο Πάουελ ανέφερε ότι η Fed ήταν αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και ότι θεωρούν ότι αυτό είναι η “κυρίαρχη εστίαση αυτή τη στιγμή”. Αυτές οι παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν την πεποίθηση της Credit Suisse ότι, αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να έχει κορυφωθεί, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να κερδοσκοπούν θεωρώντας ότι η Fed θα κάνει μια “ήπια στροφή” κάποια στιγμή σύντομα.

    Πράγματι, η ομιλία του Πάουελ οδήγησε σε μια πολύ αρνητική αντίδραση της αγοράς -τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα- και δικαίως. Οι αγορές είχαν συνυπολογίσει υπερβολικά πολλές ελπίδες σε στροφή της Fed. Οι ακόλουθοι μήνες είναι πιθανό να γίνουν δύσκολοι για τους επενδυτές και είναι καιρός να μειώσουν τον κίνδυνο γιατί οι προοπτικές απόδοσης για τις μετοχές είναι μη ελκυστικές για το επόμενο διάστημα.

    Οι κεντρικές τράπεζες έβαλαν φρένο στο καλοκαιρινό ράλι των αγορών

    Από την αρχή του έτους, οι χρηματοπιστωτικές αγορές υπέστησαν ένα συνδυασμό γεωπολιτικών σοκ (ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας), μια οικονομική επιβράδυνση, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Τόσο οι μετοχές, όσο και οι αγορές ομολόγων βρίσκονταν υπό πολιορκία από πιέσεις πωλήσεων, ιδίως το β΄ τρίμηνο. Ένα καλοκαιρινό ράλι μετοχών τον Ιούλιο ξεκίνησε με την ελπίδα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν και τελικά να αντιστρέψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους όταν τα ποσοστά πληθωρισμού φτάσουν σε ένα ανώτατο σημείο.

    Η αλλαγή του τόνου των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole συνεχίστηκε περαιτέρω και τρομοκράτησε τις αγορές, γεγονός που αναδεικνύει το πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές μετοχών στο σημερινό περιβάλλον. Η επιβράδυνση της οικονομίας επιδεινώνει τη δυναμική της αγοράς και η τράπεζα εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο, ιδίως όσον αφορά τα εταιρικά κέρδη, αντιμετωπίζουν περαιτέρω καθοδικές προσαρμογές στους επόμενους μήνες, καταλήγει η Credit Suisse.



    ΣΧΟΛΙΑ