ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την κατιούσα πήραν οι τιμές του πετρελαίου νωρίτερα σήμερα, οι οποίες κατέγραψαν απότομη υποχώρηση ύστερα από τις δηλώσεις Τραμπ ότι υπάρχει πιθανότητα Ιράν και ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την εξασφάλιση μιας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Σύμφωνα με το cnbc, τα συμβόλαια αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent με λήξη τον Ιούλιο διαπραγματεύονταν 3,7% χαμηλότερα στα 63,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώνονταν στα 60,66 δολάρια, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 4% στη συνεδρίαση.
«Βρισκόμαστε σε πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για μακροπρόθεσμη ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ και αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει την αντίσροφη μέτρηση στις αγορές, παρότι επικουρικά λειτούργησε και η δήλωση νωρίτερα κορυφαίου συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο οποίος δήλωσε στο NBC News ότι ο παραγωγός του ΟΠΕΚ ήταν έτοιμος να υπογράψει μια πυρηνική συμφωνία με ορισμένους όρους σε αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων.
Οι επιπτώσεις μια συμφωνίας στις αγορές πετρελαίου
Εάν επιτευχθεί συμφωνία, το Ιράν σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου οπλικής ποιότητας και η συμφωνία αυτή εφαρμοστεί αποτελεσματικά, τότε οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας του Περσικού Κόλπου μπορούν να αυξηθούν έως και κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Tamas Varga, αναλυτής της χρηματιστηριακής PVM.
«Ακούγεται αρνητικό για την τιμή, αλλά ο αντίκτυπός του ενδεχομένως θα μετριαστεί από την άρση του σχεδίου του ΟΠΕΚ+ να απελευθερώσει βαρέλια στην αγορά ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί», πρόσθεσε.
Οι εταίροι του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ, μια ισχυρή ενεργειακή συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+, έχουν εκπλήξει τις αγορές αυξάνοντας την προσφορά τους τελευταίους μήνες.
Υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η ομάδα συμφώνησε στις αρχές Μαΐου να αυξήσει την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο. Η κίνηση αυτή έγινε ένα μήνα αφότου ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή τον Μάιο κατά το ίδιο ποσό.
Η οικονομία του Ιράν έχει επιδεινωθεί δραματικά από την προηγούμενη θητεία του Τράμπ, τότε που απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018, η οποία επίσημα ονομαζόταν Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης. Η συμφωνία επιτεύχθηκε το 2015 μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπό την κυβέρνηση Ομπάμα για τον περιορισμό και την αυστηρή παρακολούθηση της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.
Αντιμετωπίζοντας ήδη αρκετά χρόνια διαμαρτυριών, σημαντικά αποδυναμωμένο νόμισμα και μια κρίση κόστους ζωής, η Ισλαμική Δημοκρατία δέχτηκε το σφυροκόπημα της απώλειας του κύριου συμμάχου της στη Μέση Ανατολή πέρυσι, όταν το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε στη Συρία. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ, αποδυνάμωσε με τις δολοφονίες του την κεφαλή της Χεζμπολάχ, που λειτουργεί ως πληρεξούσιος του Ιράν στον Λίβανο.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ήταν προηγουμένως σθεναρά αντίθετος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά ανώτεροι ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρονται να ξεκίνησαν μια συντονισμένη προσπάθεια για να αλλάξουν γνώμη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως κρίσιμη για την επιβίωση του καθεστώτος.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS για δήθεν επιδότηση πρόνοιας
Τραμπ: Θα αποπληρώσω το χρέος των ΗΠΑ πριν δημιουργήσω το ταμείο κρατικής περιουσίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μερτς: Υπό διερεύνηση η κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
- Ρωσία – Ουκρανία: Την Παρασκευή 16 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις σύμφωνα με το Tass
- Ρωσία: Εμπρός…πίσω – Mνημείο του Στάλιν επανεγκαθίσταται στο μετρό της Μόσχας
- Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο
