• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Μην περιμένετε την επόμενη ύφεση για να επενδύσετε

    Citi

    David Bailin, Chief Investment Officer, Citi


    Οι αναλυτές της Citi εξηγούν τις αποδόσεις της αγοράς εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων αλλά και της τρέχουσας οικονομικής πραγματικότητας

    Την περασμένη εβδομάδα, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ επικράτησε χάος, καθώς επιχειρήθηκε να διακοπεί η συνταγματική διαδικασία ανάδειξης του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή μεγάλη μερίδα του κόσμου, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια εν αναμονή των εμβολίων και κυβερνητικής στήριξης.

    Οι παγκόσμιες αγορές όμως συνέχισαν την ανοδική πορεία, όπως και τα επιτόκια και το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές της Citi είναι το εξής. Μήπως οι αγορές είναι εκτός πραγματικότητας; Η απάντηση είναι αρνητική, απαντούν, εφόσον η οικονομία ανακάμψει από το σοκ του 2020 και οι κεντρικές τράπεζες κρατήσουν τον λόγο τους για αρνητικά πραγματικά επιτόκια και για όσο χρειαστεί.

     

    Φόβος και υπερβολή ή ανασυγκρότηση και ανάπτυξη;

    Οι αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη 26% στα κέρδη ανα μετοχή (EPS) για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως το 2021. Η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και του παγκόσμιου εμπορίου είναι ήδη σε εξέλιξη. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου του αντίκτυπου που είχε η COVID-19 στις αλυσίδες εφοδιασμού. Είναι η τυπική ανάκαμψη μετά την ύφεση που φυσικά θα περίμενε κανείς.

    Ευρύτερη ανάκαμψη, εκτός από τους τομείς παραγωγής προϊόντων αναμένεται έπειτα από εμβολιασμούς μεγάλης κλίμακας. Στοιχεία αυτού του τύπου ισχυρής ανάκαμψης φαίνονται ήδη στην Κίνα. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για εξίσου διευρυμένη ανάκαμψη σε άλλες δυτικές οικονομίες μετά τη διάθεση εμβολίων. Εάν η διανομή εμβολίων επιταχυνθεί και οι κυβερνήσεις δεν αντιστρέψουν τα μέτρα τόνωσης,  η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται ότι θα είναι ισχυρή, σημειώνει η Citi.

    Οι επενδυτές διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα λόγων για τους οποίους θα προτιμούσαν να διατηρήσουν τα μετρητά και να αφήσουν τα χαρτοφυλάκια τους υποεπενδυμένα. Ένας από αυτούς είναι ο πολιτικός κίνδυνος (και η γεωπολιτική αστάθεια) στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πολύ σπάνια τα πολιτικά σοκ άλλαξαν την κατεύθυνση της οικονομίας.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χαρτοφυλάκια πρέπει να επενδυθούν πλήρως, με ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων. «Αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή όπου δεν συμβούν άλλες διορθώσεις στην αγορά ή έχει εξαφανιστεί η αστάθεια. Είναι μια αναγνώριση ενός ισχυρού πολιτικού σκηνικού και μιας παγκόσμιας οικονομίας που αναμένεται να ανακάμψει από ένα εξωγενές σοκ» καταλήγουν οι αναλυτές της Citi.

    Οι επενδυτές που πίστευαν ότι θα «χάσουν την ύφεση» πέρυσι, έχασαν την ανάκαμψη που ακολούθησε. Όπως συνέβη και τη δεκαετία μετά το 2009, υπάρχει μία διαρκής ανοδική κίνηση. Πολλοί επενδυτές κινδυνεύουν να επαναλάβουν το πιο συνηθισμένο μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, λάθος. Περιμένουν για την επόμενη ύφεση, όταν αυτή… συμβαίνει τώρα.

    Τι δείχνουν τα στοιχεία

    Οι μετοχές παγκοσμίως ενισχύθηκαν 35% το 2009 πριν από τη λήξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στη συνέχεια, πολλοί επενδυτές θεώρησαν ότι αυτές οι αποδόσεις σηματοδότησαν «το τέλος της ανάκαμψης» στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπέθεσαν ότι το ράλι τελείωσε. Στη συνέχεια, οι μετοχές σημείωσαν θετικές αποδόσεις στα 9 από τα επόμενα 11 χρόνια.

    Από το 2010-2020, αυτοί που κράτησαν μετρητά σε δολάρια κέρδισαν 6%, αλλά έχασαν 14% συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Όσοι πραγματοποίησαν επενδύσεις σε μετοχές κέρδισαν 180%. Οι συνολικές αποδόσεις μετοχών των ΗΠΑ από το 2010-2020 ήταν 322%, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 34% μέσα στο 2020.

    Βέβαια, το 2021, βρισκόμαστε σε διαφορετικό σημείο εκκίνησης από ότι πριν από μια δεκαετία. Η ύφεση λόγω της πανδημίας συνεχίζεται. Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι δραματικά χαμηλότερες και η αποτίμηση των μετοχών είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι το 2009.

    Δείτε ακόμα:

    Citi: Οι προοπτικές του 2021 – Αυτές είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες στη μετά COVID εποχή
    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ