• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Οι προοπτικές του 2021 – Αυτές είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες στη μετά COVID εποχή

    Citi

    David Bailin, Chief Investment Officer, Citi


    «Ο νέος οικονομικός κύκλος: Επενδύσεις στη μετά COVID εποχή – Ανθεκτικότητα, αισιοδοξία και πρόσκληση για επενδυτική δράση»

    Ο νέος κύκλος της οικονομίας πρόκειται να ενισχυθεί το 2021. Οι επενδυτές πρέπει να αναλάβουν δράση και να προετοιμάσουν τα χαρτοφυλάκια τους για τη μετά COVID εποχή. Αυτό αναφέρει η Citi στην πολυσέλιδη έκθεσή της για τις προοπτικές του 2021, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τους επενδυτές και απαιτεί δράση, καθώς η τάση είναι ανοδική.

    Οι αναλυτές αναμένουν μια συμβολή τεσσάρων σημαντικών παραγόντων: ταχύτερη από τη συνήθη ανάκαμψη, επιτάχυνση της καινοτομίας, υποεκτίμηση πολλών κινητών αξιών και μια περίοδο από χαμηλά επιτόκια.

    Με το πέρας της πανδημίας, ο νέος οικονομικός κύκλος που έχει ήδη ξεκινήσει θα επιταχυνθεί, σχολιάζει η Citi. Οι επενδυτικές ευκαιρίες υπό αυτά τα δεδομένα, θα αντικατοπτρίζουν νέες πραγματικότητες, που διαμορφώνονται από τις πολυάριθμες επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζωή μας, καθώς και από τις αξίες που μοιραζόμαστε.

    Με μια λέξη, o David Bailin, Chief Investment Officer της Citi, εξηγεί ότι αυτό που βιώνουμε είναι η ανθεκτικότητα. Σε λίγες μόλις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις εφάρμοσαν τηλεργασία. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνέχισε να λειτουργεί ομαλά. Οι κυβερνήσεις έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για να παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνολογίες αντικαθιστούν τις παλαιές. Και οι επιστήμονες κινήθηκαν γρήγορα, αναπτύσσοντας εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ. «Καθώς κοιτάζουμε πίσω το 2020, βλέπουμε ότι ο κόσμος είχε την ευκαιρία να πάρει μια «γεύση» από το μέλλον – και φαίνεται λαμπρό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Τέσσερις λόγοι για δράση

    Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη χρονική στιγμή για επενδυτική δράση είναι η συμβολή τεσσάρων παραγόντων:

    Η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει πιο γρήγορα και ισχυρά από την ύφεση λόγω COVID παρά μετά από μια πιο τυπική μεγάλη κρίση. Ο ιός ήταν ένα εξωγενές σοκ, του οποίου οι επιπτώσεις ήταν πολύ πιο ανομοιόμορφα εξαπλωμένες από άλλες κρίσεις. Μέρη της παγκόσμιας οικονομίας επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό και μερικά επωφελήθηκαν σημαντικά. Οι κυβερνήσεις παρέχουν το απαραίτητο «καύσιμο» για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα, η απασχόληση και οι δαπάνες θα ανακάμψουν γρηγορότερα.

    Η καινοτομία θα επιταχυνθεί όπως και η τεχνολογία. Ο αντίκτυπος αυτής της νέας… βιομηχανικής επανάστασης θα δημιουργήσει μεγάλη αξία για τους επενδυτές και για την κοινωνία. Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές λύσεις θα κατευθύνουν το κεφάλαιο σε εταιρείες των οποίων οι ενέργειες συνάδουν με αξίες που θα κάνουν τον κόσμο πιο υγιή. Για το λόγο αυτό  τα χαρτοφυλάκια των εταιριών οφείλουν να γίνουν πιο «πράσινα» καθώς ο κόσμος στρέφεται στην πράσινη ανάπτυξη.

    Βιώνουμε μία περίοδο χαμηλών επιτοκίων. Όταν τα επιτόκια διατηρούνται κάτω από τα κανονικά επίπεδα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, η αξία των μετρητών και πολλές επενδύσεις σταθερού εισοδήματος μειώνεται. Οι αρνητικές αποδόσεις είναι επιβλαβής για τα χαρτοφυλάκια και αυτό σημαίνει ότι έρχεται υπερνίκηση της οικονομικής καταστολής.

     

    Οι τρέχουσες τιμές σε ομόλογα και μετοχές είναι υποτιμημένες και αυτή η τάση αναμένεται να αντιστραφεί. Η παρούσα εικόνα των τιμών που είναι σε χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζει μια ευκαιρία που σπάνια εμφανίζεται στις αγορές ευρέως.

    Η Citi βλέπει αυτές τις ευκαιρίες για τη νέα χρονιά:

    – Μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο

    – Χτυπημένες από την κρίση εθνικές και περιφερειακές αγορές

    – Private equity στρατηγικές σε μικρές και μεσαίες εταιρείες

    – Αγορά ακινήτων και κυρίως στον κλάδο φιλοξενίας

    – Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, 5G παρόχους και δικαιούχους

    – Έκθεση στην ανερχόμενη άνοδο της Ασίας

    – Καινοτόμες υπηρεσίες στον κλάδο της υγείας

    – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ