• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά με μοχλό τις αναταράξεις στη Ρωσία

    • Bloomberg
    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός


    Ο χρυσός κινήθηκε υψηλότερα καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξήθηκε μετά την απόπειρα ανταρσίας της ομάδας μισθοφόρων της Ρωσίας Wagner, ενώ οι επενδυτές στάθμισαν και τα σήματα ύφεσης.

    Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε μέχρι και 0,6% την Δευτέρα, ενώ είχε σημειώσει πτώση κατά 1,9% την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των δηλώσεων στελεχών των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης για νέες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

    Ο χαλκός επίσης σημείωσε άνοδο, ενώ άλλα βιομηχανικά μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, υποχώρησαν.

    Gold Inches Up As Investors Keep Cool Amid Russia Unrest | Bullion regained some strength in muted reaction to geopolitical turmoil
    Ο χρυσός αυξήθηκε καθώς οι επενδυτές παραμένουν ψύχραιμοι εν μέσω των αναταραχών στη Ρωσία

    Παρά την αβεβαιότητα γύρω από την αναταραχή στη Ρωσία, η ανοδική πορεία για του χρυσού περιορίστηκε αφού ο ηγέτης της Wagner, Yevgeny Prigozhin, σταμάτησε ξαφνικά τη δραματική προέλασή του προς τη Μόσχα το Σαββατοκύριακο.

    Ο χρυσός είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από τα πραγματικά επιτόκια και το δολάριο, ενώ η ιστορία δείχνει ότι τα ράλι που τροφοδοτούνται από γεωπολιτικούς κινδύνους τείνουν να είναι βραχύβια.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    «Ο χρυσός φαίνεται να προσπαθεί να τιμολογήσει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων ταυτόχρονα, με αρνητικές επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια και θετικές -για το μέταλλο- από τους κινδύνους πληθωρισμού/ανάπτυξης», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής την Amy Sergeant σε σημείωμα μέσω email.

    «Παρόλο που ο χρυσός βρίσκεται κοντά στα υψηλά, εξακολουθεί να φαίνεται πολύ δυνατός σε σχέση με το πού βρίσκονται οι αποδόσεις».

    Οι τιμές του χρυσού εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών, ένα βασικό επίπεδο στήριξης που ξεπέρασε νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους στρατηγικής της Citigroup, ο χρυσός θα μπορούσε να βυθιστεί μεταξύ των 1.875 και 1.880 δολαρίων, ωστόσο είναι απίθανο να υποχωρήσει κάτω από τα 1.800 δολάρια.

    «Οι τιμές θα πρέπει να τελειώσουν το 2023 σε υψηλότερα επίπεδα, πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, κατά την άποψή μας, αν και μπορεί να είναι νωρίς για να αγοράσουμε στην πτώση», είπαν.

    Η spot τιμή του χρυσού ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,5%, στα 1.931,44 δολάρια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων

    Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη: Νέα ονόματα και «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής



    ΣΧΟΛΙΑ