• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: Επανέρχεται στο προσκήνιο – Η καλύτερη εβδομάδα του από τα μέσα Μαρτίου

    • Bloomberg


    Ο χρυσός βαδίζει προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τα μέσα Μαρτίου, καθώς η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ τροφοδοτεί τα στοιχήματα ότι η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

    Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινείται σταθεροποιητικά την Παρασκευή και έχει καταγράψει κέρδη περίπου 3% από τις αρχές της εβδομάδας.

    Έχει σημειώσει άνοδο από τις αρχές Μαρτίου λόγω της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων και της νευρικότητας για τις τράπεζες και το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο ενός έτους την Πέμπτη και βρίσκεται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψε το 2020.

    Στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται η ολοένα βαθύτερη καταστροφή στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και τι συνεπάγεται για τα επιτόκια.

    Υπάρχουν προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού έως τον Ιούλιο ως απάντηση στις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες. Οι χαμηλότερες τιμές είναι υποστηρικτικές για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο δεν προσφέρει κανένα επιτόκιο.

    Gold Rising as US Yields Fall | Bullion has been on a tear since early March
    Ο χρυσός αυξάνεται καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ πέφτουν

    Τα επιτόκια στα βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του Δημοσίου ξεπέρασαν τις αποδόσεις των 10ετών κατά το μέγιστο των τελευταίων τριών τουλάχιστον δεκαετιών. Η απότομη αναστροφή της καμπύλης επιδεινώνει τις ανησυχίες για την ύφεση και ενισχύει την ελκυστικότητα των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων.

    Ο κίνδυνος μιας τεχνικής χρεοκοπίας των ΗΠΑ «επί του παρόντος υποτιμάται», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets, Christopher Louney, σε σημείωμα.

    Στο μεταξύ, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Αν και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, η πτώση μπορεί να επιβαρύνει τον χρυσό μετά από το ρεκόρ αγορών της κεντρικής τράπεζας το 2022 που στήριξε τις τιμές, παρόλο που οι επενδυτές πούλησαν το πολύτιμο μέταλλο εν μέσω αυξανόμενων αποδόσεων δολαρίου και ομολόγων.

    Η spot τιμή του χρυσού κινείται σταθεροποιητικά και διαμορφώνονταν νωρίτερα στα 2.049,99 δολάρια η ουγγιά, μετά από άνοδο την 3,4% που σημείωσε στις τρεις προηγούμενες συνεδρίες.

    Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε πτώση 0,2% και υποχωρεί 0,6% αυτή την εβδομάδα. Το ασήμι υποχώρησε, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο ενισχύθηκαν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Wall Street: Βουτιά στο κενό για PacWest και Western Alliance – Έχασε όλα τα κέρδη του 2023 ο Dow Jones

    Χρηματιστήριο σε συμπληγάδες – Ποια χαρτιά κινούν οι ξένοι



    ΣΧΟΛΙΑ