• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Το bull market και οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω – Τι λένε οι χρηματιστές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Χαρακτηριστικά bull market αναπτύσσονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Πάνω από 50% απόδοση για τις τράπεζες και 33% για τον γενικό δείκτη με την ρευστότητα να διοχετεύεται πλέον στο… «αλάτι και το πιπέρι» της αγοράς, δηλαδή τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών.

    «Αυτό που συμβαίνει σήμερα», αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τάκης Ζαμάνης, «είναι ότι οι επενδυτές σε ήδη υφιστάμενους κωδικούς, βάζουν επιπλέον ρευστότητα.

    Παρατηρείται επίσης, ανενεργοί κωδικοί μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες τους να ενδιαφέρονται και πάλι.

    Ή πολλοί που μπήκαν στις τράπεζες και οι μετοχές έκαναν μια αξιοπρόσεκτα εντυπωσιακή πορεία ή σε άλλα μη τραπεζικά  blue chips, ψάχνουν τώρα την επόμενη ευκαιρία».

    Την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ανέφερε ότι, «χρειάζεται ενεργοποίηση των ιδιωτών επενδυτών. Σήμερα λειτουργούν περίπου 26 χιλιάδες κωδικοί.

    Δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά είναι ένα πρώτο δείγμα». Για την ιστορία, θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σύστημα «έπαιζαν» 27 χιλιάδες κωδικοί.

    Η μείωση και η… αποστροφή ήρθε με την πανδημία και το τελειωτικό… χτύπημα με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους ενεργούς κωδικούς να προσγειώνονται στις 18 χιλιάδες.

    Ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας σχολιάζει ότι, «η καθαρή κερδοφορία ύψους €1 δισ. των 30 εταιρειών που έχουν ήδη ανακοινώσει τα μεγέθη τους για το 1ο τρίμηνο, δημιουργούν τη βάσιμη προσδοκία  για συνέχιση υψηλών επιδόσεων για ολόκληρο το έτος, στο βαθμό που οι εκλογές της 25ης Ιουνίου οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το κυβερνών κόμμα, με τις μέχρι τώρα  δημοσκοπήσεις να το επιβεβαιώνουν».

    Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. κινείται σε μικρό εύρος διακυμάνσεων τις τελευταίες ημέρες, με τις συναλλαγές να υποχωρούν (με εξαίρεση τη συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών του rebalancing στις 31/5) και τα τεχνικά όρια αντίστασης να παραμένουν  απόρθητα.

    Στο βαθμό πάντως που οι συνθήκες περισυλλογής δώσουν πάλι τη θέση τους στα αισιόδοξα σενάρια με τις συναλλαγές να ξεπερνούν πάλι τα €100 εκ. ημερησίως, είναι δυνατό να επανέλθει η ανοδική κίνηση με τις 1.268 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο σοβαρό όριο αντίστασης».

    Ήδη η αγορά απειλεί με διάσπαση την αντίσταση των 1.260 μονάδων και η επόμενη στάση θα πρέπει να αναμένεται στις 1.330, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, ειδικά όταν την επόμενη εβδομάδα η ατζέντα είναι πυκνή: Συνεδριάσεις για αυξήσεις επιτοκίων σε Fed και Fed και ταυτόχρονα λήξη στις τριπλές σειρές των παραγώγων (μηνός, β΄3μηνου, ά 6μήνου).

    Για το λόγο αυτό οι αναλυτές δεν αποκλείουν μεταβλητότητα, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να ευνοήσει μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

    Ήδη παρατηρείται κινητικότητα στα  small  και mid caps τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά την 21η Μαϊου και την εντυπωσιακή διαφορά των 21 μονάδων της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ που δίνει προοπτική αυτοδυναμίας στις 25 Ιουνίου.

    Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 0% 4,00, Τεχνική Ολυμπιακή ΟΛΥΜΠ 1,05% 2,88, Iντραλότ ΙΝΛΟΤ 0% 1,15, Κρι Κρι ΚΡΙ -0,93% 10,60, Centric ΠΡΟΦ 0,21% 4,70, Eλινόιλ ΕΛΙΝ -0,81% 2,45, ΕΚΤΕΡ ΕΚΤΕΡ 2,28% 4,48, Βιοκαρπέτ ΒΙΟΚΑ -4,23% 2,49, Έλαστρον ΕΛΣΤΡ -1,27% 2,33, είναι μόλις μερικές από τις περιπτώσεις μετοχών, που έχουν ανεβάσει αισθητά όγκους συναλλαγών και τζίρο.

    Και από εκεί που πραγματοποιούνταν μερικές εκατοντάδες κομμάτια την ημέρα πλέον αλλάζουν χέρια μερικές χιλιάδες.

    Πρόκειται για εισηγμένες με λειτουργικά κέρδη, αύξηση στις πωλήσεις τους, ελεγχόμενο δανεισμό, που είχαν μείνει στη κυριολεξία ξεχασμένες για… χρόνια στην χρηματιστηριακή απαξίωση, ειδικά στα πέτρινα χρόνια της περασμένης 10ετίας.

    Στροφή βλέπει κανείς να παρατηρείται στην Autohellas ΟΤΟΕΛ -0,78% 12,78ή την Μοτοδυναμική ΜΟΤΟ -0,66% 3,00, στη Cenergy CENER 0,76% 8,00 του ομίλου Βιοχάλκο, την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,76% 2,60, την Άβαξ ΑΒΑΞ -1,35% 1,46, την Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 0,27% 3,66, την Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 0,37% 5,42.

    Η αγορά εστιάζει επίσης και στις υποαποδόσεις μετοχών σε σχέση με την πορεία της αγοράς, όπως στα Κλωστήρια Ναυπάκτου, η διοίκηση της οποίας κάνει λόγο για στροφή των ευρωπαϊκών εταιρειών ένδυσης σε εταιρείες εντός Ε.Ε. λόγω πιστοποίησης.

    Επίσης, η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,40% 5,80, με σημαντικό ταμείο και πάντα σε ισχύ την έκπληξη της επιστροφής κεφαλαίου σημειώνει απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς.

    Αμετάβλητη και η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ 0,71% 14,15 παρά το ράλι των συστημικών και με σταθερό μέρισμα κάθε χρόνο.

    Έρχεται νέα έκρηξη του τουρισμού φέτος και η Παπουτσάνης συνεχίζει στα 2,32 ευρώ με χαμηλό στα 2,20 ευρώ φέτος.

    Σχεδόν αμετάβλητος και ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 παρά την αλλαγή τάσης από την αρχή της εβδομάδας, με τον όμιλο να μην έχει χάσει μερίδιο αγοράς παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΠΑΠ: Οι ημερομηνίες για την επιστροφή κεφαλαίου €0,45 ανά μετοχή

    Société Générale: H Fitch θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές

    Kοντόπουλος: Fidelity, Capital κρίνουν την επιστροφή του Χ.Α. στα ώριμα χρηματιστήρια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ