• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα της διόρθωσης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Δεν αιφνιδίασε η χθεσινή πτωτική κίνηση της αγοράς. Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι οι επενδυτές κινούνται σε ασφαλή ύδατα, όσο ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από τις 700 μονάδες, δηλαδή πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

    Ούτε υποκρύπτεται κάποιο σχέδιο υπονόμευσης της αγοράς, σχολιάζουν τραπεζικές πηγές. Η χθεσινή έκθεση της Wood βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ανεβάζει τις τιμές στόχους για όλες τις τραπεζικές μετοχές, ενώ για την Πειραιώς, στην οποία μειώνει την τιμή στόχο από 2,3 ευρώ στο 1,5 ευρώ, σημαίνει ότι από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών καλείται να ανέβει πάνω από 21%…

    Οι ξένοι διαχειριστές, όπως εξηγούν διαχειριστές από τα τραπεζικά dealing rooms βλέπουν μεν ότι οι τράπεζες έχουν ανέβει κατά μέσο όρο 120% από τα χαμηλά τους το 2020, αλλά υποχωρούν πάνω από 60% στο σύνολο της περασμένης χρονιάς.

    Η αγορά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ανησυχεί για το λιανεμπόριο και στέκεται στις προειδοποιήσεις Βακάκη, του επικεφαλής του ομίλου Jumbo ΜΠΕΛΑ -100,00% . Οι προειδοποιήσεις του δαιμόνιου επιχειρηματία δεν αφορούν στην επιχείρησή του μόνο, αλλά έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της αγοράς.

    Η αγορά παραμένει κλειστή περισσότερο από δύο μήνες. Το λιανεμπόριο έχει υποστεί καθίζηση στον τζίρο του πάνω από 70%. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία για την αεροπορική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος δείχνουν πτώση μεγαλύτερη του 80%. Η αγορά συνεχίζει να αποτιμά και να ενσωματώνει στις τιμές των μετοχών τους κινδύνους που δημιουργούνται από το παρατεταμένο lockdown, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού χθες από την Λισσαβώνα ότι το πρώτο 3μηνο της χρονιάς και μέχρι να τρέξει ο εμβολιασμός θα είναι δύσκολο. Οι εκτιμήσεις των τμημάτων ανάλυσης των ελληνικών τραπεζών διακινδυνεύουν πρόβλεψη για το πρώτο 3μηνο, οι οποίες σταδιακά θα δοθούν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες, πάνω από 10%.

    Με δεδομένο ότι πολλές από τις δυσκολίες, όπως το τρίτο κύμα πανδημίας που σαρώνει την Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, έχουν περάσει στις αποτιμήσεις, οι αναλυτές θεωρούν ότι τυχόν αλλαγή της τάσης σε πτωτική θα μπορούσε να εξαντληθεί σε σωρευτική πτώση περίπου 8 – 10%, μεταξύ των 730 – 750 μονάδων και αυτή πρόσκαιρα.

    Οι χαμηλές αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές, στο 0,60%, ή στο 5ετές στα όρια του… μηδενός, αφού χθες διαπραγματευόταν στο 0,05%, δεν αποτελούν κίνητρο για το έξυπνο χρήμα. Κι αυτός είναι ο οδηγός για να τρέξουν αναδυόμενες αγορές, όπως η ελληνική, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι εν μέσω τρίτου κύματος της πανδημίας, ο Dow είδε ιστορικά υψηλά στις 31 χιλιάδες μονάδες και ο Γερμανικός Dax στις 14.000 μονάδες. Οι πιέσεις που βγήκαν χθες στις αγορές αποτελούν αποθέρμανση των αγορών, αφού το 2021 ξεκίνησε με ράλι.

    Το Χ.Α. ως τη μόνη αναδυόμενη αγορά της ζώνης του ευρώ, παρέχει προς το παρόν ασφάλεια και προοπτική. Οι «αγαπημένες» τράπεζες των ξένων αναμένεται να δεχθούν ακόμα ένα χέρι βοηθείας εντός του Φεβρουαρίου με τον Ηρακλή ΙΙ και περισσότερα από 35 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια πρόκειται να σβηστούν από τους ισολογισμούς τους.

    Ταυτόχρονα, οι ξένοι βλέπουν ότι η Ελλάδα μέχρι τέλος του μήνα θα δοκιμάσει εκ νέου τις δυνάμεις της στις αγορές. Με την έκδοση μεγάλης διάρκειας τίτλου 15ετούς ή 20ετούς διάρκειας, η κυβέρνηση θέλει να επωφεληθεί της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί στα dealing rooms των ξένων αγορών.

    Οι εκτιμήσεις για αλλαγή της τάσης στην αγορά και την οικονομία αναμένεται να εδραιωθεί από το δεύτερο τρίμηνο. Ήδη, οι ξενοδόχοι στην Κρήτη κάνουν λόγο για προκρατήσεις οι οποίες ανεβάζουν το στόχο για τα έσοδα πάνω και από το… 50% του τζίρου τους το 2019!

    Διαβάστε επίσης: 

    Wood: Οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν την τελική εκκαθάριση των παλαιών NPEs – Στα top picks Eurobank και Εθνική

    Bitcoin: Ποιες κινήσεις οδήγησαν στην απότομη βουτιά των 8.000 δολαρίων και προκάλεσαν πανικό στην αγορά

    JP Morgan: Συστήνει «αγορά» για τα ελληνικά ομόλογα – Ελκυστικές οι αποδόσεις των 7ετών



    ΣΧΟΛΙΑ