• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα «χαρτιά» που οδήγησαν στη βαθιά διόρθωση και η ζητούμενη αντίδραση της αγοράς

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Μετά από ένα ημερολογιακό 15ήμερο «φωτιά και λάβρα» για τις ελληνικές μετοχές και με διάχυτα τα στοιχεία της πτωτικής υπερβολής, η αξιόπιστη αντίδραση της αγοράς ανάγεται σε πρωταρχικό ζητούμενο.

    Το ανοικτό ερώτημα που μένει βέβαια να απαντηθεί εν τοις πράγμασι, είναι το πότε θα τελειώσουν τα «πυρομαχικά» των επίμονων πωλητών και πότε θα ανασυνταχτούν οι αγοραστές, βγαίνοντας μπροστά.

    Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι αγορές πέφτουν με «χαρτιά» και για να ανέβουν απαιτούνται λεφτά.

    Στην προκειμένη περίπτωση η κακοδαιμονία για το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε από τις 30 Αυγούστου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί στο πιο πρόσφατο υψηλό των 1.318,34 μονάδων.

    Έκτοτε και στη διάρκεια των 11 συνεδριάσεων που έχουν ακολουθήσει (από τις οποίες οι 9 είναι πτωτικές) ο βασικός δείκτης μετράει σωρευτικές απώλειες 7,06% καθώς χθες έκλεισε στις 1.225,25 μονάδες. Με τις τράπεζες να γίνονται… σάκος του μποξ για τους πωλητές και να γράφουν απώλειες 11,9% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

    Ουσιαστικά το ξήλωμα του «πουλόβερ» των λαμπρών αποδόσεων της ελληνικής αγοράς, ξεκίνησε πριν από τη θεομηνία που «έπνιξε» τη Θεσσαλία. Με ορισμένα ξένα funds να μειώνουν θέσεις σε επιλεγμένες μετοχές και να διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας για τη συνέχεια.

    Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια, δεν στάθηκε ικανή να κάνει την αγορά να σηκώσει κεφάλι.

    Κάθε άλλο, αφού με φόντο τις φυσικές καταστροφές, ενέσκηψαν νέοι προβληματισμοί. Για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, την επίδρασή τους στα δημοσιονομικά μεγέθη, την άνοδο των επισφαλών απαιτήσεων για τις τράπεζες, αλλά και για τα φαινόμενα απορρύθμισης του επιτελικού κράτους.

    Βούτυρο στο ψωμί της υποτιμητικής κερδοσκοπίας

    Όλο αυτό το αρνητικό κοκτέιλ ήρθε να επιτείνει το ήδη βαρύ κλίμα στο χρηματιστήριο ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στις τιμές. Γεγονός που μπορεί να αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί για όσους από τους ενεργούς «παίκτες» ασκούνται στην υποτιμητική κερδοσκοπία. Ενίοτε και με τη χρήση των Παραγώγων, για τα οποία αύριο Παρασκευή υπάρχει η τριπλή λήξη των «σειρών» τους.

    Είναι άγνωστο αν αυτό θα διαφοροποιήσει τη στάση ορισμένων χαρτοφυλακίων, δίνοντας ανάσες στην αγορά.

    Ειδικά μάλιστα, όταν πλέον έχει καταστεί σαφές το ευρωπαϊκό «πακέτο» αρωγής προς την Ελλάδα, ενώ σε ότι αφορά τις τράπεζες όλα δείχνουν ότι το άνοιγμά τους στις πληγείσες περιοχές θα κινηθεί ανάμεσα σε 1,5 με 2 δισ. Μέγεθος απολύτως ελεγχόμενο, σε ένα σύνολο χορηγήσεων περίπου 150 δισ. προ προβλέψεων, που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Με τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών να έχει μειωθεί κατά 5,68 δισ. στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις (εκ των οποίων τα 2,3 δις έχουν χαθεί στις τράπεζες, αρχίζουν να δημιουργούνται ελκυστικότερες προϋποθέσεις για τοποθετήσεις. Καθώς πλειάδα εταιρειών που βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, διατηρεί την αναπτυξιακή τους δυναμική και τους αυξανόμενους ρυθμούς κερδοφορίας.

    Τουλάχιστον χθες η νέα «βουτιά» των ελληνικών μετοχών κατά 1,73% με όρους Γενικού Δείκτη, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Θεωρήθηκε μάλιστα ακατανόητη, αφού οδήγησε το χρηματιστήριο της Αθήνας στις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα σε 38 αγορές της Ευρώπης.

    Οι σημαντικές υπεραξίες που εξακολουθούν να υπάρχουν από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς (31,77%) δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε αρκετά fund, αφού είναι σε θέση να πουλάνε με κέρδη. Από την άλλη πλευρά το γενικότερο κλίμα λειτουργεί πιεστικά και για τους ιδιώτες Έλληνες, που ήταν «καθαροί» αγοραστές τον περασμένο Αύγουστο, αλλά τώρα πυκνώνουν τις τάξεις των πωλητών. Μάλιστα χθες το ελληνικό retail φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη ένταση στις πωλήσεις από όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Εξ αντικειμένου το κέντρο βάρους στην προσπάθεια παλινόρθωσης της αγοράς πέφτει στις 20 εταιρείες της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης (άνω του ενός δισ. ευρώ). Και τούτο γιατί στις μετοχές των 20 αυτών εταιρειών, γίνεται το… 92,6% του μέσου ημερήσιου τζίρου των συναλλαγών, στις 11 τελευταίες συνεδριάσεις.

    Το κέντρο βάρους στις 20 μεγάλες εταιρείες

    Από τα 20 βαριά «χαρτιά» μόνο δύο έχουν πάει κόντρα στη βαθιά διόρθωση της αγοράς. Ο ΟΠΑΠ και η Τέρνα Ενεργειακή, που είναι στο +2,93% και στο +0,19% αντίστοιχα.

    Στον… εξαιρετικά διευρυμένο αντίποδα, η Πειραιώς καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες (-15,45%) ακολουθούμενη από την Alpha Bank που υποχωρεί κατά 13%.

    Έπεται η Αεροπορία Αιγαίου που χάνει 12,31%, έπειτα και από το γερό σφυροκόπημα που δέχθηκε χθες από τους πωλητές. Με σημαντικό μάλιστα συναλλακτικό τζίρο.

    Στην κλίμακα των εταιρειών με τις μεγαλύτερες απώλειες συγκαταλέγονται επίσης: Η Εθνική που είναι στο -12.05%, η Lamda Development (-11.76%), η  Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) που χάνει 11,43%, η ΔΕΗ (-10,81%), η Βιοχάλκο (-10,36%), η Eurobank (-8,86%) και η Mytilineos που υποχωρεί κατά 8,62%.

    Στην παρούσα φάση ο διεθνής περίγυρος των αγορών παρουσιάζει δυστοκία, αλλά η γενική εικόνα δεν συνάδει με αυτήν της σημαντικής οπισθοχώρησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Το οποίο ναι μεν μπορεί να «έκαψε» την είδηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά τα οφέλη είναι άκρως σημαντικά και βαθμιαία θα αποτυπώνονται όλο και πιο ευδιάκριτα.

    Εντασσόμενα στις βάσιμες προϋποθέσεις που συγκεντρώνει η αγορά για να τερματίσει το κύκλο της πτώσης και να επανέλθει σε μια πιο ορθολογική πορεία. Η αυριανή ετυμηγορία της Moody’s, αλλά και οι θέσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα κριθεί αν μπορεί να συμβάλλουν στην ανάταξη της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ακατανόητη η νέα βουτιά – αρνητικό ρεκόρ απωλειών για την ελληνική αγορά σε όλη την Ευρώπη

    Στα 50 εκατ. ευρώ η δωρεά των τραπεζών για τις πλημμύρες – Στα 2 δισ. τα δάνεια των πληγέντων

    Συναγερμός για τον προϋπολογισμό από τις πλημμύρες – Αγωνία ακόμα και για τους δημοσιονομικούς στόχους



    ΣΧΟΛΙΑ