• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Δεν θα κάνουμε παύση στην αύξηση επιτοκίων, έχουμε δρόμο ακόμα

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό σύμφωνα με το outlook της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία νωρίτερα αποφάσισε να αυξήσει κατά 0,25 τα επιτόκια.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία της αναφέρθηκε στον επίμονο πληθωρισμό σημειώνοντας ότι οι πιέσεις παραμένουν ισχυρές.

    Τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται ως εξής:  το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,75%, 4,00% και 3,25% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 10 Μαΐου 2023.

    Σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η απόφαση ήταν «σχεδόν ομόφωνη» και ότι όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση επιτοκίων.

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι το σενάριο της παύσης επιτοκίων δεν είναι στο τραπέζι.

    «Δεν θα κάνουμε παύση» τόνισε η κα. Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει.

    Στην ομιλία της η Λαγκάρντ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης, καθώς αυτά υποστηρίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

    «Καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακόψουν τα σχετικά μέτρα στήριξης γρήγορα και συντονισμένα, ώστε να αποφύγουν την αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα απαιτούσε ισχυρότερη αντίδραση στη νομισματική πολιτική. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος».

    Στην ομιλία της αναφέρθηκε και στην τραπεζική αναταραχή, που βρίσκεται σε έξαρση στις ΗΠΑ.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις πρόσφατες αναταράξεις, σημείωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα καθώς και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

    Η αύξηση των επιτοκίων είναι θετική εξέλιξη για τις τράπεζες καθώς βελτιώνει τα περιθώρια τους, αντισταθμίζοντας πιθανούς κινδύνους, ανέφερε ο ντε Γκίντος.



    ΣΧΟΛΙΑ