• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί «βούλιαξαν» χθες οι τραπεζικές μετοχές – Τι μπορεί να οδηγήσει στις 1.380 μονάδες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    To ερώτημα που πλανιόταν χθες μετά το κλείσιμο της αγοράς ήταν ο λόγος που έπεσαν οι τραπεζικές μετοχές.

    Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τις Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και την πρώτη πτωτική για την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70

    Και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές, οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη μέρα (15/1), στοιχείο που ενέτεινε τις ανησυχίες της αγοράς ως προς το τι συμβαίνει με τον τραπεζικό κλάδο.

    Στην Άλφα που έκλεισε με απώλειες 2,25% διακινήθηκαν πάνω από 4 εκατ. κομμάτια από 2,3 εκατ. τη Δευτέρα, στην ΕΤΕ που έκλεισε με βουτιά 2,72% διακινήθηκαν 2,48 εκατ. κομμάτια από 2,42 εκατ., στην Eurobank που έκλεισε με τις μικρότερες απώλειες 0,52% άλλαξαν χέρια 4,5 εκατ. τεμάχια από 2,86 εκατ. την προηγούμενη και στην Πειραιώς 3,42 εκατ. τεμάχια από 2,63 εκατ., σημειώνοντας τις περισσότερες απώλειες από τις τράπεζες 3,90%, υποχωρώντας στα 3,30 ευρώ.

    Η Πειραιώς εκκίνησε το 2024 από την αφετηρία των 3,20 ευρώ και έφτασε μέχρι τα 3,52 ευρώ.

    Προκαλεί ενδεχομένως αίσθηση το γύρισμα στον τραπεζικό κλάδο από τη στιγμή που την Πέμπτη πραγματοποιείται η επίσκεψη της JP Morgan στην Αθήνα όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν επαφές με τους εκπρόσωπους των τραπεζών.

    Χθες η Mediobanca προέβη στη μείωση των συστάσεων και στις τιμές – στόχους για τις Εθνική Τράπεζα (underperform) και Alpha Βank (neutral), ενώ διατήρησε αμετάβλητη τη σύσταση (neutral) και την τιμή – στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς.

    Η τιμή στόχος για την ΕΤΕ μειώθηκε από τα 6,7 ευρώ στα 6,3 ευρώ, για την Αlpha στα 1,70 ευρώ από 1,80 ευρώ πριν, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή – στόχος παραμένει στα 3,65 ευρώ.

    Η πρώτη διόρθωση

    Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό γύρισμα των τραπεζικών μετοχών σήμανε την πρώτη σοβαρή διόρθωση για την αγορά του 2024 με πτώση πάνω από 1,55%.

    Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ως προς την τάση, δεδομένου ότι η αγορά έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις, όπως το roadshow της JP Morgan την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, την προετοιμασία για το placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, κίνηση που προετοιμάζεται μεθοδικά για το διάστημα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023.

    Και όχι μόνο! Η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη μετά το 2009 που οι ιδιώτες επενδυτές στις τράπεζες θα δουν για πρώτη φορά το χρώμα του χρήματος μέσω μερισμάτων.

    Το αν η διήμερη διόρθωση στις τράπεζες σημαίνει κάτι ως προς την τάση της αγοράς είναι κάτι που θα φανεί βραχυπρόθεσμα, σχολιάζουν οι αναλυτές, με το stop στον δείκτη να μπαίνει στις 1.320 μονάδες, κλείνοντας έτσι το τεχνικό κενό που προκάλεσε η ανοδική αντίδραση από τις 1.293 στις 1.355 μέσα σε οκτώ, εννέα συνεδριάσεις.

    Το αν αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, δε σημαίνει απαραίτητα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, διολίσθηση της αγοράς πιο κάτω, αλλά δημιουργία νέας δυναμικής για πιο ψηλά (1.380 επόμενη αντίσταση) ενόψει εισαγωγής ΔΑΑ, investor day ΔΕΗ, αποτελεσμάτων Μυτιληναίου (στα 45,2 ευρώ η νέα τιμή στόχος από την Eurobank Equities), roadshow JP Mοrgan στη Νέα Υόρκη.

    Κατά τα άλλα, στο κλείσιμο, οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με αγοραστές, 81.357 στην Alpha, 134.157 στην ΕΤΕ, 226.615 στην Eurobank και 27.635 στην Πειραιώς…

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank Equities για Mytilineos: Κορυφαία επιλογή από το ΧΑ και νέα τιμή στόχος στα €45,20

    Mediobanca: Contrarian στις ελληνικές τράπεζες – Μειώνει τιμές στόχους και συστάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ