• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Σε Ελλάκτωρ, Eurobank και Μυτιληναίο οι μεγαλύτερες πιέσεις


    Δεν είναι καλή μέρα για τις αγορές η Πέμπτη (15/10/2020). Το άνοιγμα της Wall Street βρήκε τον Dow Jones, 231 μονάδες πιο κάτω σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση και τον Τραμπ να μένει πίσω 11 μονάδες από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές.

    Στην Ευρώπη, ο DΑΧ ηγείται της πτώσης με 372 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 122 μονάδες, αφού η πανδημία φαίνεται ότι καλπάζει, ενώ διατάχθηκε  απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21.00 στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.  Άλμα κρουσμάτων στη Γερμανία, 21 χιλιάδες κρούσματα ανακοινώνει το Λονδίνο ημερησίως. Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει, ενώ τα νέα που έρχονται από την πρόοδο του εμβολίου είναι απογοητευτικά, αφού δεν προβλέπεται ότι θα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του παρά μόνο για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και τις ευπαθείς ομάδες.

    Στην Ελλάδα ισχύουν όλα τα παραπάνω, συν το ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένα κατά 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει για Τρίτη φορά φέτος τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στο Καστελόριζο. Μένει να φανεί αν θα πιάσει το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο στη γειτονική χώρα πριν από την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στην οποία μετέχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο «κόκκινο», στις 619,26 μονάδες με πτώση 2,14%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 51,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,9 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος εντοπίζεται παρακάτω, στα 45 εκατ. ευρώ.

    Τρία πακέτα που αφορούσαν στο 9,4% του μετοχικού κεφαλαίου έγιναν στον Καραμολέγκο. Εικάζεται ότι μέτοχος μειοψηφίας ενίσχυσε τη θέση του και πως ετοιμάζεται δημόσια πρόταση. Πάντως, από την διοίκηση δηλώνουν άγνοια των κινήσεων που εξελίσσονται στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Νέο πακέτο 75 χιλιάδων τεμαχίων και στον Μυτιληναίο.

    Τράπεζες και πετρελαϊκός κλάδος κατέγραψαν πτώση 3,18% και 3,2% αντίστοιχα. Ισχυρή πτώση, πάνω από 5%, βγήκε στην Ελλάκτωρ, 4,78% στην Eurobank και 4,4% στον Μυτιληναίο που υποχώρησε στα 9,44 ευρώ. Πάνω από 3% η βουτιά που συνετελέσθη στην Aegean στα 2,92 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,22, ΔΕΗ στα 5,17 και Μότορ Όιλ στα όρια των 9 ευρώ.

    Πάνω από 2% η πτώση στην Alpha, που έκλεισε κάτω από τα 0,50 ευρώ, Βιοχάλκο στα 2,76, ΕΤΕ στο 1,04 ευρώ και ΟΠΑΠ στα 8,23. Αισθητή πίεση μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφηκε στην Coca Cola, στα 21,03 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 6,5, ΕΧΑΕ στα 2,76, Jumbo στα 13,52, OTE στα 12,45 και Πειραιώς στο 1,05 ευρώ.

    Το κλίμα ήταν τόσο άσχημο που 82 μετοχές έκλεισαν με πτώση και 21 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ