• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ράλι αντίδρασης στον ΟΤΕ, πέρασαν στο «συν» οι τράπεζες

    Τα ψιλά γράμματα της απόφασης Λαγκάρντ και γιατί Κόκκαλης, Μυλωνάς και Στασινόπουλος κινούν τα νερά στη Λεωφόρο Αθηνών

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Ο νέος μηχανισμός επανεπένδυσης στα ομόλογα της ευρωζώνης που ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ζει το κλίμα στις αγορές, οι οποίες όμως, παραμένουν επιφυλακτικές, αφού δεν σημειώνεται ράλι στις μετοχές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 4,27% σε μία μέρα που οι προσδοκίες είναι πολλές από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

    Στα όρια του 4% επίσης, υποχωρεί το ιταλικό  10ετές από 4,21 πριν από μία μέρα και γενικότερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης συνεχίζουν να υποχωρούν. Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κληθούν να εγκρίνουν την επανεπένδυση των αγορών ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που έχει σταματήσει πλέον.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πραγματοποιούν έκτακτη συνάντηση που ξεκινά στις 11 το πρωί στη Φρανκφούρτη, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες, καθώς εξετάζουν πώς να αντιδράσουν στην απότομη άνοδο των ιταλικών ομολόγων. Οι πηγές του πρακτορείου δεν σχολίασαν αν θα μπορούσαν να εξεταστούν άλλα μέτρα από το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Η Citi εξηγεί ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ουσιαστικά μία από τις δύο επιλογές: Ή να δημιουργήσει ένα νέο μέσο ή να ενεργοποιήσει και να επεκτείνει τα υφιστάμενα μέσα, δηλαδή την ευελιξία που έχει η ΕΚΤ όσον αφορά την επανεπένδυση των διαθεσίμων της.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε διαρροή από την Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι αγορές προετοιμάζονται για νέα ψυχρολουσία από την Fed, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει νέο γύρο αύξησης επιτοκίων.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν μουδιασμένα με αντίδραση γύρω από 1%. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Χ.Α. με κέρδη 1,3%στις 833 μονάδες και υψηλό ημέρας στις 836 μονάδες.

    Αυτό που έχει αλλάξει στην πορεία της συνεδρίασης είναι ότι ενεργοποιήθηκαν αγοραστές στις τράπεζες. Στα 0,84 βγήκαν αγοραστές στην Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,63 με την μετοχή να φτάνει να ενισχύεται νωρίτερα ακόμα και πάνω από 3%, ενώ στροφές αρχίζουν να ανεβάζουν η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,75% 3,97 και η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 . Η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,70% 7,53 διατηρεί και διευρύνει τα κέρδη της σε 1,6%. Από  εκεί και πέρα μεγάλη ορμή εμφανίζεται να στον ΟΤΕ ΟΤΕ 0% 14,28 στο +4,8%, στα 16,47 ευρώ και 395 χιλιάδες κομμάτια, σε θετικό πρόσημο πέρασε και ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,26% 38,40 πάνω από τα 15 ευρώ, πάνω από 25 τα κέρδη σε Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,63% 28,20 και Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0% 27,28 . Επίσης αντίδραση πάνω από 2% βγαίνει στην ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 . Κέρδη 3,4% για την Coca Cola ΕΕΕ 0% 29,50 , ενώ στο κόκκινο κινούνται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ   και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,39% 18,04 .

    Διαβάστε επίσης

    ΕΚΤ: Φτιάχνει εργαλείο στήριξης για τα ομόλογα

    Χρηματιστήριο: Με τον ΟΤΕ επιχειρείται η υπέρβαση των 830 μον., στο 4,40% υποχωρεί το ελληνικό 10ετές



    ΣΧΟΛΙΑ