• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πόσο πίσω είναι σε αποδόσεις οι ελληνικές τράπεζες από τις ξένες, εξανεμίζονται τα κέρδη του α’ 3μήνου

    CEO ελληνικές τράπεζες - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Υστερούν σε αποδόσεις το τελευταίο 5μηνο, όταν και ξεκίνησε η άνοδος στα ξένα χρηματιστήρια στο όνομα του τέλους της αύξησης των επιτοκίων, οι Ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές.

    Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 ενισχύεται από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου 30,63%, η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 33%, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 15% και η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 μόλις 10,64%.

    Αυτό, όταν η Ιταλικές Intesa Sao Paolo σημειώνει κέρδη 45%, η Unicredit, η οποία έχει και το 105 της Alpha κατά… 64,35%, η Γερμανική Deutsche Bank κατά 56,42%, η Ισπανική Santander κατά 36% και η Ελβετική UBS κατά 35%.

    ΕΤΕ και Πειραιώς έχουν προβάδισμα σε αποδόσεις σε σχέση με τις Γαλλικές ΒΝΡ και Societe Generale.

    Οι δύο Γαλλικές τράπεζες κατά το επίμαχο διάστημα ενισχύονται 27,8% και 22% αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές είναι γεγονός ότι τα placements, αν και «επέστρεψαν» τις τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές βρέθηκαν με πολλές μετοχές.

    Η υπερπροσφορά που υπάρχει πλέον και ο στόχος για καλύτερες τιμές κτήσης, αποτελούν σε αυτή τη συγκυρία το στοίχημα των ξένων επενδυτών.

    Με αφορμή το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς, το placement έγινε στα 4 ευρώ, παρά τις διάφορες φωνές που ακούγονταν να γίνει χαμηλότερα 9στη ζώνη του 3,70 ευρώ).

    Πολλοί από τους κατόχους των μετοχών της Πειραιώς μετά το placement βγαίνουν να πουλήσουν γνωρίζοντας ότι θα τοποθετηθούν χαμηλότερα ή το… σχεδίασαν να τοποθετηθούν χαμηλότερα, μειώνοντας την τιμή κτήσης τους, έχοντας το περιθώριο να επωφεληθούν από  το ανοδικό γύρισμα της μετοχής.

    Η εικόνα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών από το ξεκίνημα της χρονιάς είναι ακόμα πιο απογοητευτική…

    Η Πειραιώς ενισχύεται κατά 16,5%, η μετοχή της ΕΤΕ κατά 12,56%, η Eurobank ούτε 10% και η Alpha μόλις 1,3%…

    Mέχρι και το τέλος Μαρτίου, η εικόνα του κλάδου στο Χρηματιστήριο ήταν πιο… υποφερτή με την Πειραιώς +24,1%, την ΕΤΕ +17,2%, την Alpha +14,2% και την Eurobank +11,8%.

    Όλα συνηγορούν ότι η υποαπόδοση αυτή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, παρά τα «πουσαρίσματα» από τις εκθέσεις των ξένων με τις μεγάλες τιμές στόχους (πάνω από τα 5 ευρώ για την Πειραιώς, πάνω από 2,25 ευρώ για Άλφα και Eurobank και πάνω από τα 8 ευρώ για την ΕΤΕ), θα γίνει εμφανής από τα ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια στο άμεσο μέλλον.

    Προς το παρόν ο εγχώριος κλάδος υφίσταται κλυδωνισμούς, καθώς η αγορά ακόμα να χωνέψει τις παρενέργειες από τα placements.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για ΟΠΑΠ: Πιο μετρημένη ανάπτυξη, αλλά εξακολουθεί να ποντάρει σε υψηλές επιστροφές στους μετόχους

    Εκτίναξη για χρυσό και ασήμι με το βλέμμα στραμμένο στην ομιλία Πάουελ

    Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για ΑΛΦΑ και ΕΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ