• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς οι Έλληνες επενδυτές «παίζουν» τους ξένους στα ίσια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο


    Οι Έλληνες επενδυτές, ιδιώτες, αμοιβαία κεφάλαια, τμήματα private banking και asset management πραγματοποιούν πλέον τον μισό τζίρο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Από 42,5% που ήταν το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών στις συναλλαγές στο Χ.Α. πριν από ένα χρόνο, πλέον έχει αυξηθεί στο 49,8% του ημερήσιου τζίρου, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για τους ξένους είναι 50,2%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία Φεβρουαρίου του AxiaNumbers, οι ξένοι εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τις εισροές στο σύστημα να ανέρχονται στα 46,4 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές για την Big Cap, παρά το γεγονός ότι η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24/2. Αυτό σημαίνει ότι μόνο τρεις συνεδριάσεις του περασμένου μήνα κατέγραψαν το επιβαρυντικό κλίμα που έφερε στις αγορές και το Χ.Α. η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι επενδυτές από ΗΠΑ είχαν εκροές περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν εισροές 27 εκατ. ευρώ από το Ηνωμένο Βασίλειο και 63,2 εκατ. ευρώ από Γερμανία.

    Οι Γερμανοί επενδυτές και τον Ιανουάριο συμμετείχαν με καθαρές εισροές ύψους 56,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδυτές από ΗΠΑ είχαν εισροές 16 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδυτές από Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο είχαν εκροές 40,2 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι εκροές είχαν να κάνουν με κατοχύρωση κερδών στις τραπεζικές μετοχές από μεγάλους επενδυτές του Λονδίνου.

    Από τους εγχώριους επενδυτές οι ιδιώτες ήταν αυτοί που είχαν σημαντικές ρευστοποιήσεις ύψους 47,2 εκατ. ευρώ με τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν εισροές 99 εκατ. ευρώ, προφανώς λόγω Trastor.

    Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες είχαν εκροές 29,3 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα εκροές 2,5 εκατ. ευρώ.

    Το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει αμείωτο καθώς δημιουργήθηκαν 1.892 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1.926 νέους λογαριασμούς τον Ιανουάριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €1,58 δις (2,7% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου). Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ  διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €58,6 δις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2.5%,  σε σχέση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου (€60,11 δις). Η Αξία Συναλλαγών του Φεβρουαρίου 2022 έφτασε τα €2.032,45 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 25,33% από τη συναλλακτική δραστηριότητα

    του προηγούμενου μήνα που ήταν €1.621,63 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 που η αξία συναλλαγών ήταν €1.163,12 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 74,74%

    Τέλος, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €32,73 εκατ. κατά το μήνα Φεβρουάριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €32,73 εκατ. τον Φεβρουάριο.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Στο +4% η ΕΤΕ, κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας για Αlpha, profit taking σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο



    ΣΧΟΛΙΑ