• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς ευνοείται η ΑΝΕΚ από το deal ΜΙG-Πειραιώς για τα δάνεια της Attica – To σενάριο της δημόσιας πρότασης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Xρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς, Σπυρίδων Πασχάλης, Attica Group

    Xρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς, Σπυρίδων Πασχάλης, Attica Group


    Το πάρτι συνεχίζεται στα χαρτιά που επηρεάζονται από το deal της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76 με την MIG για τα δάνεια της Attica Group.

    Η μετοχή της MIG στη συνεδρίαση της Τετάρτης από το -30% έκλεισε στο -2% και χθες συνέχισε με ανοδική φόρα στο +4%.

    Η MIG, ο άλλοτε ισχυρός επενδυτικός βραχίονας του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου, μπορεί να μένει χωρίς περιουσιακό στοιχείο, αλλά είναι «καθαρή» πια από δάνεια, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς. Ουσιαστικά η MIG καθαρίζει τον δικό της ισολογισμό ενώ η Attica, μία εισηγμένη με αποτίμηση 265 εκατ. ευρώ, πουλιέται στα 560 εκατ. ευρώ, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ πάνω από την αποτίμησή της στο χρηματιστηριακό ταμπλό!

    Τι σημαίνει όμως αυτή η εταιρική πράξη για τους υπόλοιπους μετόχους της Attica Group, εφόσον υλοποιηθεί;

    Από τη στιγμή που η STRIX αγοράζει το 79,38% της Attica Group, καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος. Δεν αποκλείεται δε να δούμε και δημόσια πρόταση από πλευράς STRIX, αφού ουσιαστικά αλλάζει ο βασικός μέτοχος. H σχέση της STRIX με την Πειραιώς είναι ότι η πρώτη αποτελεί 100% θυγατρική της δεύτερης. Μετά τη συναλλαγή και όπως σημειώνουν αναλυτές η Πειραιώς μέσω της STRIX θα ελέγχει το 91,5% της Attica.

    Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η συναλλαγή που ανακοινώθηκε δίνει και την τιμή της δημόσιας πρότασης, ή θα πρέπει να γίνει άλλη αποτίμηση ή λόγω θυγατρικών και βασικού μετόχου περνάει απλά ως μία μεταφορά μετοχών!

    Σημειώνεται πως η Beta ΑΧΕΠΕΥ σε σχόλιο ανέφερε πως περιμένει δημόσια πρόταση στην Attica Group.

    Αν για το 79,38% δίνει η STRIX 443,8 εκατ. ευρώ για το 100% θα πρέπει να δώσει 560 εκατ. ευρώ ή 2,59 ευρώ ανά μετοχή.

    Προς το παρόν οι περισσότεροι κοιτάνε τη MIG λόγω της ανακοίνωσης, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και το τι θα γίνει με την Attica Group.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά είδε να ευνοείται και η μετοχή της ΑΝΕΚ δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απορρόφησης από την Attica Group.

    Η μετοχή έφτασε να ενισχύεται χθες σχεδόν κατά 20% διότι υπάρχει δεδομένη σχέση ανταλλαγής και επηρεάζεται έμμεσα από τη συμφωνία που ανακοίνωσε η MIG με την STRIX. Με άλλα λόγια, όσο ανεβαίνει η μετοχή της Attica θα ανεβαίνει και η μετοχή της ΑΝΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι η ΣΝΕΚ ανήκει στην κατηγορία της επιτήρησης στο Χ.Α. και το ανώτατο περιθώριο ανόδου ανέρχεται έως 20% και η Attica αν και διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., αλλά με μικρή διασπορά των μετοχών της το περιθώριο ανόδου φτάνει έως 10%.

    Διαβάστε επίσης

    Capital Economics: Τι πρέπει να προσέξετε στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2023

    Goldman Sachs: Πώς θα κινηθούν ΗΠΑ και Ευρώπη το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ