• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Τι πρέπει να προσέξετε στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2023

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Niel Shearing

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Niel Shearing


    «Δύο από τα τρία θέματα που αναμένουμε να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια μακροοικονομική συζήτηση το 2023 είναι η πτώση του πληθωρισμού και η μελλοντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τα οποία έχουν πλέον αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό στις αγορές των ΗΠΑ. Το ερώτημα αν το άλλο θέμα, δηλαδή οι υφέσεις, έχει προεξοφληθεί εκεί είναι συζητήσιμο. Η κρίση μας είναι ότι δεν αντανακλάται επαρκώς και ότι τα “ριψοκίνδυνα” περιουσιακά στοιχεία θα υποχωρήσουν επομένως την άνοιξη πριν ανακάμψουν», εξηγεί ο John Higgins της Capital Economics.

    Οι επενδυτές έχουν αναθεωρήσει τις προσδοκίες τους για τη νομισματική πολιτική των αναπτυγμένων αγορών στον απόηχο των καλύτερων ειδήσεων για τον πληθωρισμό, παρά τον ανησυχητικό τόνο ορισμένων κεντρικών τραπεζών. Οι προβλέψεις της Capital Economics για το τέλος του 2023 για τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, Γερμανίας και ΗΒ είναι 3,25%, 1,75% και 2,75%. Αυτό συγκρίνεται με τα τρέχοντα επίπεδα του ~3,5%, ~1,95% και ~3,25%.

    «Ενώ η πτώση του πληθωρισμού και η μελλοντική χαλάρωση της πολιτικής έχουν πλέον αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό στις αγορές των ΗΠΑ, δεν είναι σαφές για εμάς ότι αυτό ισχύει όταν πρόκειται για ύφεση. Μια ανταπάντηση είναι ότι η ύφεση που προβλέπουμε στις ΗΠΑ το επόμενο έτος θα είναι ήπια με βάση τα πρότυπα του παρελθόντος, με πτώση περίπου 0,5% που διαχέεται στα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, οπότε δεν θα ήταν έκπληξη αν τα κέρδη ανά μετοχή μειώνονταν πολύ λίγο.

    Τι βλέπει για τον δείκτη S&P 500 και τις μετοχές ανά τον κόσμο

    Το σημείο-κλειδί είναι ότι με βάση τις εννέα υφέσεις στις ΗΠΑ από το 1960, η βουτιά της χρηματιστηριακής αγοράς που έλαβε χώρα γύρω από αυτές συνήθως ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη λήξη τους. Όσον αφορά τις υπόλοιπες υφέσεις, ο μέσος χρόνος μεταξύ του κατώτατου σημείου του S&P 500 και του τέλους τους ήταν περίπου τέσσερις μήνες. «Έχοντας αυτό κατά νου, προβλέπουμε τώρα ότι ο S&P 500 θα σημειώσει νέο χαμηλό στις 3.500 μονάδες την άνοιξη του 2023. Η συνεπαγόμενη πτώση από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο κατά 28% περίπου θα είναι ελαφρώς μικρότερη από τη μέση πτώση λίγο πάνω από 30% στις bear markets. Κατά συνέπεια, μια άλλη μεγάλη ανάκαμψη του S&P 500 θα μπορούσε να αναμένεται από την άνοιξη του επόμενου έτους. Η αναθεωρημένη πρόβλεψή μας για το τέλος του 2023 είναι 4.200 μονάδες, η οποία θα αποτελούσε ένα συντηρητικό άλμα 20%», εξηγεί ο Higgins.

    Οι άλλες αγορές μετοχών των αναπτυγμένων χωρών τείνουν να λαμβάνουν την κατεύθυνσή τους από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το think tank εκτιμά ότι θα συμπεριφερθούν με παρόμοιο τρόπο. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι η εξασθένιση του δολαρίου η οποία έχει μερικές φορές συμπέσει με υποαπόδοση των αμερικανικών μετοχών. «Δεν πιστεύουμε ότι η πτώση του δείκτη δολαρίου DXY κατά 9% περίπου από την κορυφή του το Σεπτέμβριο είναι η αρχή μιας διαρκούς πτώσης, διότι αναμένουμε ότι θα λάβει ώθηση τους επόμενους μήνες από την αποστροφή προς τον κίνδυνο. Αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για την αξία του έναντι ορισμένων άλλων βασικών νομισμάτων και προβλέπουμε τώρα ότι οι ισοτιμίες EUR/USD και GBP/USD θα φθάσουν στο 0,95 και 1,10, αντίστοιχα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, πριν ανακάμψουν λίγο στο 1,00 και 1,15 έως το τέλος του 2023 και στο 1,10 και 1,25 έως το τέλος του 2024», καταλήγει ο Higgins.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Πώς θα κινηθούν ΗΠΑ και Ευρώπη το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ