• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Παρά το selloff του Μαρτίου, αγοραστές οι ξένοι με καθαρές εισροές 60 εκατ. ευρώ!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Ακόμα κι αν ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε πτώση 6,6% και οι τράπεζες 18,28%, οι ξένοι θεσμικοί συνέχισαν να δίνουν το παρόν με συνεχείς αγορές.

    Αν οι καθαρές εισροές από κεφάλαια που προήλθαν από το εξωτερικό στο Χ.Α. ήταν της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. καταγράφηκαν θετικές εισροές 60 εκατ. ευρώ!

    Εξέλιξη που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για το Χ.Α. και τα ελληνικά μετοχικά  assets παραμένει αμείωτο, με τους επενδυτές να παίρνουν θέση στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

    Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι εκλογές ανακοινώθηκαν εντός του Μαρτίου για τις 21 Μαΐου, ενώ ταυτόχρονα είχε μεσολαβήσει η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας SVB και είχε ακολουθήσει η διάσωση μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς, της Credit Suisse που εξαγοράστηκε από την UBS.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Χ.Α. έχει αυξηθεί η κινητικότητα στους κωδικούς που επενδύσουν στο Χρηματιστήριο. Αν το 2022 ήταν ενεργοί 21.600 κωδικοί, στο πρώτο 3μηνο του 2023 δραστηριοποιούνται σχεδόν 27 χιλιάδες κωδικοί, κάτι που σημαίνει αύξηση 24,5%!

    Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 3,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι παρά τις πωλήσεις που εκδηλώθηκαν στο πρώτο μισό του προηγούμενου μήνα, κάποιοι πήραν θέση στα χαμηλά της αγοράς και των τραπεζικών μετοχών.

    Τον Μάρτιο η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε διαμορφωθεί στα 73,4 δισ. ευρώ, ενώ από τον Μάρτιο του 2022 η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε κατά 10,1 δισ. ευρώ.

    Ο τραπεζικός κλάδος δε, ελέγχει το 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε σχέση με το 11,2% το Μάρτιο του 2019. Οι τράπεζες τότε βρίσκονταν λίγα χρόνια μετά την Τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο καταγράφεται, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Χ.Α.,  στην υπεραπόδοση σε σχέση με τον τραπεζικό ανταγωνισμό στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

    Ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. στο ά 3μηνο κατέγραψε μέση αντίδραση 18,6%, όταν στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx τα κέρδη ήταν μόλις 3,9%.

    Στο 6μηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, όπου και ξεκίνησε ουσιαστικά η άνοδος των τραπεζικών μετοχών , τα κέρδη ανήλθαν σε 48,8% όταν στον τραπεζικό δείκτη του Stoxx η άνοδος ήταν 22,5% και σε ετήσια βάση, Μάρτιος 2022 – Μάρτιος 2023 τα κέρδη ανήλθαν σε 18,2% έναντι 6,7% για τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη.

    Διαβάστε επίσης

    Axia: Αμελητέο το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες απο το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

    Πειραιώς: Έθεσε στα 34,5 ευρώ την τιμή – στόχο για την Mytilineos



    ΣΧΟΛΙΑ