• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Oι κρίσιμες ημερομηνίες που κρίνουν τη διόρθωση ή την επιστροφή της αγοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων αγγίζουν την εποχή πριν από την Lehman Bothers


    Σε απόλυτη συνάρτηση με την κίνηση των ξένων αγορών βρίσκεται ο γενικός δείκτης του Χ.Α.

    Παρά την αναμενόμενη διόρθωση της Παρασκευής, μετά από ένα σερί ανόδου που ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου με μόνο πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, οι επενδυτές λόγω εποχικότητας επιλέγουν, όπως μεταφέρουν οι χρηματιστές, να μην έχουν έκθεση, ειδικά όταν υπάρχουν περίοδοι αργιών και εορτών.

    Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται εντός ελέγχου διολίσθηση μεταξύ των 4.050 – 4.100 μονάδων και πάλι για τον S&P μετά το ράλι που πυροδοτήθηκε από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τον πληθωρισμό. Εξέλιξη όμως, που, σύμφωνα με τον πρώην CEO της PIMCO Μοχάμεντ Ελ Εριάν, η Fed βλέπει θετικά τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική. Οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα κυμανθούν μεταξύ 50 και 75 μ.β., ιδιαίτερα επιθετική κίνηση εάν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο προηγούμενες αυξήσεις έφτασαν τις 75 μ.β».

    Ο ΔΤΚ του Ιουλίου υπέδειξε πτώση του πληθωρισμού ο οποίος, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα θετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ «θα οδηγήσει τη Fed σε συνέχιση της στρατηγικής της, δεδομένης της σταθερότητας της αμερικανικής οικονομίας», όπως υπογράμμισε ο αναλυτής.

    Τυχόν διόρθωση στον S&P λοιπόν, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελεγχόμενη πίεση τον FTSE Large Cap του ελληνικού χρηματιστηρίου από την περιοχή των 2.118 – 2.120 μονάδων μέχρι τις 2.010 – 2.030. Αντιστοίχως, σε ένα βραχυπρόθεσμο τεχνικά σενάριο, η αγορά θα μπορούσε να διολισθήσει μέχρι τις 845 – 850 μονάδες.

    Στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που γίνονται τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι η αγορά θα μπορούσε να «συντονιστεί» με τις τρέχουσες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέρα από  τις απαραίτητες εξηγήσεις στην υπόθεση Ανδρουλάκη, υπάρχει το ιστορικό γεγονός εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία που αποτελεί ένα ακόμα βήμα για να προσεγγίσει η Ελλάδα και πάλι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα η οποία θα πρέπει να αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2023, περίοδος η οποία ενδεχομένως συμπίπτει με τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

    Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.  Τυπικά, η επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα προβλέπεται για τις 20 Αυγούστου, ενώ δύο μέρες μετά ανοίγει η Βουλή όπου αναμένεται πολιτική αντιπαράθεση με θέμα την υπόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

    Την περίοδο αυτή και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που αναμένεται να διεξαχθεί η ΔΕΘ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ετοιμάζονται για νέα δέσμη μέτρων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα.

    Ειδικά σε ότι αφορά στην αγορά, αναμένεται από τον πρωθυπουργό να προβεί σε ισχυρά διαρθρωτικά μέτρα τόνωσης του μομέντουμ κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τους εργαζόμενους.

    Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριζε ότι εξασφαλίζεται ο δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης.

    Διαβάστε επίσης

    Από Φρανκφούρτη και Λονδίνο οι καλύτεροι… πελάτες του Χρηματιστηρίου

    Από την εποπτεία των Θεσμών στην εποπτεία των αγορών – Κρας-τεστ αξιοπιστίας για τους οίκους οι παροχές της ΔΕΘ – Κλειδώνει τέλος Αυγούστου νέο πακέτο στήριξης



    ΣΧΟΛΙΑ