• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Μόνο η Εθνική δεν φτάνει, κέρδη 1,43% ο δείκτης


    Έκτη ανοδική συνεδρίαση από τις 13 Μαρτίου (τέσσερις πτωτικές, αλλά θορυβώδεις), με τον γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,43% στις 558,70 μονάδες.

    Οι συναλλαγές δεν ήταν μεγάλες, μόλις 47,26 εκατ. ευρώ, αλλά με 7,2 εκατ. ευρώ πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλότερα, περί τα 40 εκατ. ευρώ. Όπως και ν’α ‘χει, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, σημασία έχει ότι η αγορά βήμα – βήμα αρχίζει και αυτονομείται από το πρόβλημα του κορονοϊού, ή, τέλος πάντων, αποκτά αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν ανοσία.

    Τα μέτρα στήριξης από την νόσο στην Ελλάδα προσεγγίζουν τα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,1 δις. ευρώ επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Που σημαίνει ότι τυπικά, το πρωτογενές πλεόνασμα, στα χαρτιά ακόμα υπάρχει, έστω και μηδενικό. Ο προϋπολογισμός θα γίνει ελλειμματικός, σημειώνουν οι αναλυτές από τη στιγμή που τα μέτρα δεν φτάνουν, που σημαίνει ότι η νόσος συνεχίζει ως μάστιγα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Φαινόμενο που σε καμία περίπτωση δεν θέλει καμία οικονομία, ούτε στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και στην Ευρώπη.

    Οι αγοραστές επέστρεψαν στο Χ.Α., αλλά θα φανεί το αν ήρθαν για να μείνουν, σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις μεγάλες διακυμάνσεις του τραπεζικού κλάδου. Ο κλάδος έκλεισε με κέρδη πάνω από 5% και η Εθνική με τα περισσότερα, 8,31%, στο 1,18 ευρώ. Ακολούθως, 3,8% ήταν τα κέρδη στην Alpha, 4,479% στην Eurobank και λίγο πάνω από 3% στην Πειραιώς.

    Κατά τα άλλα, το κλείσιμο της παραγωγής στη Σιδενόρ, πίεσε τη μετοχή της μητρικής Βιοχάλκο 6,69%, στο 1,70 ευρώ. Νέες πιέσεις για την Aegean, η οποία επηρεάζεται από την αναστολή των πτήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ακούγεται ως έσχατο μέτρο το κλείσιμο των αεροδρομίων. Πιέσεις πάνω από 1% για ΕΛΠΕ και ΟΛΠ, ενίναι τα χαρτιά που συμπληρώνουν τη γκάμα των απωλειών για την Δευτέρα.

    Κέρδη πάνω από 2% κατέγραψαν στο ταμπλό Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Πάνω από 3% η Motor Oil, 5,97% η ΕΧΑΕ, 1,36% η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και περιορισμός των αρχικών απωλειών για τον Μυτιληναίο που έκλεισε στο οριακά στο «συν», στα 6,25 ευρώ, ακολούθως η Ελλάκτωρ, στα 0,587 ευρώ και η ΔΕΗ στα 2,21 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 57 έκλεισαν με άνοδο και 37 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ