• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Μικρός τζίρος και προβάδισμα στους πωλητές

    • NewsRoom


    Όταν στα πρώτα δέκα λεπτά της συνεδρίασης δεν έχουν γίνει ούτε 1 εκατ. ευρώ συναλλαγές, η αγορά δύσκολα θα δημιουργήσει περιβάλλον αισιοδοξίας.

    Η επιφυλακτικότητα μετά την περικοπή της τιμής στόχου των τραπεζών από τους ξένους οίκους, όπως χθες από την Wood, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από την Capital Economics σε συνδυασμό με την απαγόρευση του short selling έχουν μειώσει τουλάχιστον κατά 35% τις ημερήσιες συναλλαγές. Η κανονικότητα δηλαδή, δεν έχει επιστρέψει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Η επικαιρότητα πλέον καθορίζεται από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, τι προειδοποιήσεις των εισηγμένων από την επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων λόγω πανδημίας, τις προβλέψεις από τους οίκους για την οικονομία, αλλά και τις υγειονομικές εξελίξεις, ως προς την πρόοδο των μέσων για την αντιμετώπιση του ιού.

    Ταυτόχρονα, οι αγορές δείχνουν ευάλωτες στην συνέχεια του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με όπλα «σύριγγες» για το αν ιός ξεκίνησε από κάποιο εργαστήριο, προσέγγιση που σχετίζεται με την πολιτική εκμετάλλευση λόγω των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών νωρίτερα υποχωρούσε οριακά στις 609 μονάδες μονάδες, αν και ξεκίνησε χαμηλότερα, στις 606.

    Η άποψη που υπάρχει είναι ότι οδεύουμε προς χαμηλής μεταβλητότητας συνεδριάσεις. Η στήριξη εντοπίζεται μεταξύ 580 – 590 μονάδων.

    Οριακές πιέσεις, 0,22% για τις τράπεζες, κάτω από 1% η πτώση για την Aegean στα πρώτα 40 λεπτά, πάνω από 1,4% η πτώση για την Βιοχάλκο, πάνω από 3% για την Ελλάκτωρ, πάνω από 2% για την Μότορ Όιλ και τα ΕΛΠΕ και πάνω από 1,5%για τον Μυτιληναίο. Απώλειες για τον ΟΠΑΠ, την Coca Cola και σημάδια ανόδου για τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ.

    Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ το σύνθημα της πτώσης έδωσαν νωρίτερα το πρωί οι ασιατικές αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ