• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Μέχρι 13,5% η διόρθωση στα blue chips από τα υψηλά της αγοράς στις 14 Ιουνίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Τα blue chips υποχωρούν με μόλις… 200 τεμάχια!


    Με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την πτώση του γενικού δείκτη έχουν διορθώσει τα blue chips από τις 14 Ιουνίου, δηλαδή τον τελευταίο μήνα, όταν η αγορά βρέθηκε τότε στα υψηλά της για φέτος, τις 927 μονάδες.

    Ήταν το διάστημα που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, ενώ είχε προηγηθεί η άλλη μεγάλη αύξηση κατά 1,2 διd. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς. Οι απώλειες για τα blue chips έφτασαν μέχρι 13,5%, όταν το αντίστοιχο διάστημα η πτώση για τον γενικό δείκτη είχε διαμορφωθεί κοντά στο 7%.

    Η μεγαλύτερη πτώση από τα blue chips, αφορά στην Εθνική Τράπεζα και έγραψε απώλειες 13,5%, καθώς ήταν από τα… θύματα των ρευστοποιήσεων από τους ξένους προκειμένου να συμμετάσχουν στις δύο διαδοχικές αυξήσεις σε Πειραιώς και Alpha. Πτώση 13,1% για την Πειραιώς, μετά το θόρυβο για τις μετοχές που θα ελάμβαναν τόσο παλαιοί, όσο και νέοι μέτοχοι.

    Πτώση πάνω από 12,3% κατέγραψε η μετοχή των ΕΛΠΕ, με την αγορά να ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας και την κατανάλωση καυσίμων, όσο η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει. Απώλειες 12,1% κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία σημειωτέον το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί σε υψηλά επτά ετών. Δεν έχουν ενσωματωθεί, εν τω μεταξύ, στη μετοχή τα οφέλη από τα στοιχήματα που παίχτηκαν κατά τη διάρκεια του Euro.

    Πτώση 11,96% καταγράφει η μετοχή του Jumbo, η διοίκηση του οποίου έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την εκτόξευση του μεταφορικού κόστους και των τιμών στις πρώτες ύλες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων που διακινεί προέρχεται από την Κίνα.

    Πτώση 10,85% σημειώνει η ΕΥΔΑΠ, η οποία βρέθηκε μια ανάσα πριν από το να γράψει κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.

    Απώλειες 7,6% κατέγραψε η Βιοχάλκο, 7,4% η μετοχή της Aegean, η οποία ολοκλήρωσε τόσο την αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ, ενώ εισέρευσαν στα ταμεία της άλλα 120 εκατ. ευρώ από την κρατική ενίσχυση. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για την πορεία του τουρισμού φέτος, λόγω της μετάλλαξης.

    Απώλειες 6,89% για την Μότορ Όιλ, 6,84% για την Τιτάν, 6,61% για την μετοχή της Alpha, 4,2% για τη ΔΕΗ που ολοκλήρωσε μόλις προχθές την έκδοση ομολογιακού 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,3%, 4,2% οι απώλειες για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 2,4% για τον ΟΤΕ, μετοχή που επίσης βρέθηκε στα υψηλά του… 2008!



    ΣΧΟΛΙΑ