• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Με 190 εκατ. ευρώ καθαρές εισροές οι ξένοι από την αρχή του χρόνου και τα μηνύματα Goldman Sachs και Morgan Stanley

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και οι Έλληνες επενδυτές.

    Πάνω από 72,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι καθαρές εισροές των Ελλήνων τον Απρίλιο, κυρίως οι τράπεζες και το asset management με σχεδόν 80 εκατ. ευρώ, αλλά πωλητές τους ιδιώτες με 17,45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑξΙΑNumbers, της υπηρεσίας του Χ.Α. που καταγράφει τις κινήσεις των χαρτοφυλακίων που κάνουν πράξεις στην αγορά.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ξένοι επενδυτές από την αρχή του χρόνου εμφανίζονται ως οι βασικοί «τροφοδότες» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με καθαρές εισροές 190 εκατ. ευρώ!

    Οι περισσότερες πωλήσεις όμως ήρθαν τον Απρίλιο από την Κύπρο και τις ΗΠΑ με 28,4 και 25,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι περισσότερες αγορές ήρθαν από την Γερμανία με σχεδόν 26 εκατ. ευρώ.

    Οι ξένοι ελέγχουν το… 69,3% της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και οι Έλληνες το υπόλοιπο, το 30,7%!

    Αυτός είναι και ο λόγος που παρακολουθούν τα αλλοδαπά χαρτοφυλάκια πολύ στενά τις εξελίξεις γύρω από την κάλπη της 21ης Μαΐου στη χώρα.

    Χθες, δύο οίκοι, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley και την Δευτέρα η JP Morgan με εκθέσεις τους ενημέρωναν τους πελάτες τους για τα σενάρια που δρομολογούνται με αφορμή τις εκλογές στην Ελλάδα.

    Και οι τρεις οίκοι διαπιστώνουν:

    α) ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δημοσιονομικές ανισορροπίες, όποιο κόμμα κι αν σχηματίσει κυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και

    β) ότι η Νέα Δημοκρατία που προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις θα επιδιώξει να πάει και σε νέα κάλπη αρχές Ιουλίου για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

    Που σημαίνει, σύμφωνα με τις εκθέσεις τους, ότι το διάστημα της πολιτικής αστάθειας στη χώρα θα είναι μικρό.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει δώσει εκτίμηση για κίνηση του γενικού δείκτη στις 1.200 μονάδες σε 12μηνη βάση, ότι «δύο επιλογές είναι οι πιθανότερες: είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, στον απόηχο της 21ης Μαΐου, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου, αξιοποιώντας το νέο εκλογικό σύστημα που παρέχει μπόνους εδρών στα μεγαλύτερα κόμματα.

    Η ΝΔ ενδέχεται να έχει κίνητρο να πιέσει για την ψηφοφορία του Ιουλίου, ώστε να επιτύχει μονοκομματική πλειοψηφία ή, τουλάχιστον, μεγαλύτερη δύναμη στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό», εξηγεί η τράπεζα.

    Από την πλευρά της η Morgan Stanley κάνει λόγο για γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, με τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίζει κυβέρνηση πλειοψηφίας μετά από μια δεύτερη αναμέτρηση να αποτελεί το πιθανότερο αποτέλεσμα με βάση τις δημοσκοπήσεις.

    Προσθέτει επίσης ότι σημαντική αλλαγή πολιτικής είναι απίθανη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ετσι, παραμένει overweight για τις μετοχές στην Ελλάδα και θετική για τις ελληνικές τράπεζες.

    Βλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,5% σε ετήσια βάση το 2023 και 2,1% το 2024, χάρη στη μείωση του πληθωρισμού, την πορεία του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), επισημαίνει.

    Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα κατευθύνεται στις κάλπες στις 21 Μαΐου και ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα – πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί κυβέρνηση πλειοψηφίας.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια αφορούν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Ένας συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται δυνατός, αλλά λιγότερο πιθανός.

    Είτε έτσι είτε αλλιώς, με το RRF θα κρατήσει «υπό έλεγχο» τις βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, σημειώνει και εκτιμά ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μετά από αυτές τις εκλογές.

     Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Όλα τα σενάρια για τις εκλογές, το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα

    Morgan Stanley: Top pick η Ελλάδα – Καμία ανησυχία για εκλογές – Ξεχωρίζει Eurobank και Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ