• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Κέρδισε στο τέλος τη μάχη για το πρόσημο ο Γενικός Δείκτης


    Με θετικό πρόσημο κατάφερε να κλείσει την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια νευρική συνεδρίαση μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας.

    Η αγορά άνοιξε με κέρδη, ωστόσο στη συνέχεια επιχείρησαν να ρευστοποιήσουν μέρος από τα χθεσινά τους κέρδη. Την τελευταία ώρα εκδηλώθηκε μια μάχη γύρω από τις 830 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη τελικά να συνεχίζει για δεύτερη ημέρα ανοδικά, παραμένοντας οριακά κάτω από το συγκεκριμένο όριο.

    Και αυτή η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από χαμηλή δραστηριότητα, με τους επενδυτές να παραμένουν τις ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας από τη Moody’s αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών, που θα ακολουθήσουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Παράλληλα, επιβαρυντικά συνέβαλε και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές την Τρίτη, με τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και την Wall Street να κινούνται αυτή την ώρα «στο κόκκινο».

    Πέρα από τις εξελίξεις στην οικονομία και τις τράπεζες, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται αναγκαστικά αυτή την ώρα και στην Ιταλία, όπου ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέβαλε την παραιτήσή του. Η χώρα πλέον βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδόμι, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων με τους Δημοκρατικούς του Ματέο Ρέντσι, για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Εάν οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι οποίες αναμένεται να φέρουν πρώτο κόμμα τη Λέγκα του «σκληρού» Ματέο Σαλβίνι, οδηγώντας την κόντρα με την Ευρώπη στα άκρα, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τα ιταλικά ομόλογα και τις αγορές. Ο τελευταίος πάντως αναμένεται να επιχειρήσει να οδηγήσει άμεσα την χώρα στις εκλογές, καταθέτοντας πρόταση μομφής, χωρίς ωστόσο να έχει τη δύναμη που απαιτείται.

    Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 829,74 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά,  κινήθηκε μεταξύ των 822,75 και των 833,17 μονάδων. Στο ταμπλό, 51 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, 43 με πτώση και 20 έμειναν αμετάβλητες.

    Ο τζίρος ανήλθε στα 45,5 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 18,9 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,11%, στις 2.034,70 μονάδες. Ο Mid Cap σημείωσε πτώση -0,35% και έκλεισε στις 1.322,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -0,40% στις 667,72 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε στο +4,29%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος για τις Jumbo, Motor Oil και ΔΕΗ, ενώ στο +1,98% έκλεισε ο ΟΛΠ.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Μυτιληναίος, Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα.



    ΣΧΟΛΙΑ