• Πολιτική

    Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

    • NewsRoom

    Τζουζέπε Κόντε


    Την παραίτησή του, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε στη Γερουσία ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Κατά την ομιλία του ο Κόντε εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν αυτός που ξεκίνησε την κρίση στην ιταλική κυβέρνηση, έχοντας ώθηση από τις δημοσκοπήσεις.

    O Κόντε κατηγόρησε τον Ματέο Σαλβίνι ότι ήταν «ανεύθυνος» και ότι «εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του», προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου. Τόνισε μάλιστα πως  «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους» την Ιταλία, τονίζοντας κυρίως τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.

    «Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο», είπε ο Κόντε. «Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

    Ο Κόντε κατέκρινε τον Σαλβίνι, ο οποίος επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ότι «μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα». Επίσης,  στιγμάτισε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας για «έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς», κατηγορώντας τον ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει «πλήρεις εξουσίες».

    «Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Κόντε υπογραμμίζοντας ότι προηγουμένως θα ακούσει τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

    Πλέον, ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται και τυπικά να επισκεφθεί τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Μοταρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του. Στη συνέχεια θα αναζητηθεί η δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων να βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

    Εάν δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.



    ΣΧΟΛΙΑ