• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Κέρδη πάνω από 12% ο δείκτης τον Απρίλιο, βουτιά 4,95% για τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Παραδόθηκε στους πωλητές η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά το sell off που βγήκε στις αγορές της Ευρώπης, αλλά και στο άνοιγμα της Wall Street.

    H Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ήταν αναμενόμενο, προέβη σε δραματικές προειδοποιήσεις, ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα ξεπεράσει το 12% φέτος, ενώ τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου τοποθετούν την ύφεση στο 3,8%. Η δε Γαλλία, γνώρισε στο πρώτο τρίμηνο την μεγαλύτερη ύφεση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε ποσοστό 5,8%.

    Υπό αυτά τα δεδομένα και μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 2,13%, πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, στις 628,25 μονάδες (χαμηλό 627). Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 57,8 εκατ. ευρώ.

    Πιέσεις, στο μεταξύ πάνω από 1,6% σημειώνουν οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης και κοντά στο 1% ανέρχεται η πτώση στη Wall, μετά τις προειδοποιήσεις της  Fed ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ τα στοιχεία για την ανεργία είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικά. Είναι σημαντικό δε, σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ότι το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται σχεδόν αμετάβλητο για δύο μέρες στο 2,15%. Η τιμή του αμερικανικού αργού σημειώνει κούρσα πάνω από 16%, στα 17 δολ. το βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί στα 1715 δολ. η ουγγιά.

    Σημειωτέον, ότι σήμερα ήταν η τελευταία μέρα του μήνα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 12%, όπως και ο Big Cap, ενώ οι τράπεζες κατέγραψαν απώλειες 4,95%. Μόνο σήμερα, οι τράπεζες έκλεισαν με πτώση 4,9%. Πτώση πάνω από 4% για την Alpha, την Πειραώς και την Εθνική και πάνω από 5% για την Eurobank. Τα υψηλά μερίσματα μέσα στην κρίση στηρίζουν ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με κέρδη κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα. Κατά τα άλλα, πιέσεις πάνω από 6% στη Βιοχάλκο, πάν από 5,8% στην  Μότορ Όιλ και πάνω από 3,5% στον Μυτιληναίο. Πτώση πάνω από 3% στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, σχεδόν 2% σε Coca Cola και Ελλάκτωρ, πάνω από 2% η βουτιά στα ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ