• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι λόγοι που η αγορά μένει καθηλωμένη στις 900 μονάδες

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Η διεθνής τάση και το κλίμα που δείχνει να επηρεάζει σφόδρα τις αγορές, όπως η επέλαση της ινδικής μετάλλαξης, γνωστής και ως στέλεχος Δέλτα, επηρεάζει εμφανώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά δεν είναι το μόνο.

    Εδώ και οκτώ συνεδριάσεις η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κινείται κάτω από τα υψηλά των 927 μονάδων, επίπεδα που παρέπεμπαν στον Φεβρουάριο του 2020 με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση που γίνονταν πράξεις στα όρια των 900 μονάδων.

    «Δεν βγαίνουν αγοραστές…»

    «Δεν βγαίνουν αγοραστές με αποτέλεσμα η ένταση των πωλήσεων να είναι ευδιάκριτη», σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή, κ. Τάκης Ζαμάνης, δίδοντας την εντύπωση ότι «τελικά δεν υπάρχει μομέντουμ, τέτοιο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι συναλλασσόμενοι».

    «Περισσότερο με τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις μοιάζουν τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, τη στιγμή που η μεγάλη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, δεν έχει πάρει ακόμα μπροστά».

    Κέρδη και αξία στους μετόχους μακροπρόθεσμα

    Κατά τα άλλα, τα θετικά βήματα των ελληνικών τραπεζών και η πρόοδος στις κινήσεις μείωσης των NPEs έχουν σχολιαστεί και από τους οίκους αξιολόγησης, αφού βλέπουν ότι οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμουν στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους.

    Ο δρόμος προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συμμετοχής των NPEs στα δανειακά χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών είναι ακόμα μακρύς και δύσβατος, αλλά ίσως οι αυξήσεις κεφαλαίου να είναι οι πρώτες που μπορεί να προσφέρουν κέρδη και αξία στους μετόχους μακροπρόθεσμα.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις κεφαλαίου, κοντά στα 3 δισ. ευρώ μαζί με τα ομολογιακά, δεν παύουν να αποτελού6ν τροχοπέδη για την έλευση περισσότερων κεφαλαίων σε μία στεγνή από χρήμα αγορά, όπως η ελληνική, που γίνεται τζίρος ούτε 5 εκατ. ευρώ την ώρα τις τελευταίες μέρες…

    Οι ανησυχίες

    Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τα έργα που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας και θα προσδώσουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν παύουν να διέπονται από μία σειρά ανησυχιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ελληνικού και η εξέλιξη γύρω από το αν θα προχωρήσει ή όχι η υπόθεση του καζίνο.

    Σύμφωνα με τους χρηματιστές, το ρίσκο πλέον μεταφέρεται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων και την δημιουργία αξίας ενώ η απόκλιση από τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μέσων όρων (0,68x έναντι 0,48x) υποδηλώνει ένα θεωρητικό δυνητικό περιθώριο ανόδου.

    Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι τους τελευταίους μήνες μια σειρά από μετοχές έφτασαν όχι απλά σε υψηλά (π.χ. ΟΤΕ στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 ή ο ΟΠΑΠ από το 2014), αλλά σε… ιστορικά υψηλά (π.χ. Μυτιληναίος), ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μετοχών από τις τράπεζες που από τα χαμηλά τους τον περασμένο Οκτώβριο – Νοέμβριο, έχουν πραγματοποιήσει ράλι πάνω από 200% (σ.σ. με εξαίρεση την Πειραιώς).

    Άλλη αιτία που η αγορά έχει καθηλωθεί είναι οι επιχειρηματικές έριδες, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στον ιστορικό κατασκευαστικό όμιλο, την Ελλάκτωρ.

    Αυτί είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν καθηλώσει την αγορά και δείχνει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τα επόμενα στοιχήματα να μετατοπίζονται μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ούτε ένα πακέτο, ο χαμηλότερος τζίρος εδώ και 4,5 μήνες – Τι έγινε σε Alpha, Αegean και στις μετοχές του Σ. Κόκκαλη



    ΣΧΟΛΙΑ