• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί βγαίνουν πωλητές σε Alpha και Ελλάκτωρ

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Εντός προγράμματος και πλαισίου η συσσώρευση που εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,55% στις 921 μονάδες.

    Στοίχημα η διατήρηση της περιοχής άνω των 920 μονάδων, σημειώνουν οι αναλυτές, με τις όποιες… αντιρρήσεις περί του αντιθέτου να αναμένεται να εκδηλωθούν μετά τις 28 Ιουνίου, όπου θα αρχίσει να τρέχει η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ της Alpha.

    Η όποια φημολογία περί αύξησης κεφαλαίου στο 0,80 ευρώ μάλλον αποτελεί νερό στον μύλο της ακατάσχετης φημολογίας που μαστίζει εντόνως την εγχώρια κεφαλαιαγορά, σημειώνουν οι αναλυτές. Κατά τη γενική συνέλευση δεν υπήρξε παρέμβαση του Paulson, ο οποίος κατέχει το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, για το εάν εγκρίνει ή όχι την αύξηση κεφαλαίου.

    Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank θα έχει ως τελευταία ημερομηνία συμμετοχής των παλαιών μετόχων στις 22 ή 23 Ιουνίου, ενώ το book building, το βιβλίο προσφορών, θα ξεκινήσει στο διάστημα 28 με 30 Ιουνίου 2021. Στη σχέση μίας νέας μετοχής για κάθε μία παλιά, πιθανότερο έδαφος κερδίζει το σενάριο του 1 ευρώ. Πάντως, η μετοχή της Alpha για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση δείχνει να απομακρύνεται από το 1,20 ευρώ.

    Η εβδομάδα, πάντως, εκτιμάται ότι θα έχει έντονη μεταβλητότητα, εν μέσω μάλιστα της λήξης της τριπλής σειράς των παραγώγων, μήνας, δευτέρου τριμήνου και εξαμήνου.

    Στα μη τραπεζικά blue chips επικρατούν πτωτικές τάσεις, με τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ελλάκτωρ (-4,5%) και ακολουθούν ΕΛΠΕ στο -1,4%, Μυτιληναίος στο -1,2%… ενώ ανοδικά επιχειρεί ο ΟΤΕ στο +0,70%. Στην Ελλάκτωρ, πλησιάζει η ημερομηνία που θα αρχίσει να τρέχει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ.

    Μετά το κλείσιμο της αγοράς, η Μότορ Όιλ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου και οι μέσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA 70,7 εκατ. ευρώ.

    Στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Alpha Bank (-2,5%) με χαμηλό ημέρας πλησίον του -3%, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στον Ελλάκτωρ μετά από σωρευτικά κέρδη 19% το τελευταίο εξαήμερο.

    Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil και Βιοχάλκο είναι τα μόνα από τα blue chips που αντιστέκονται στην πτώση, αλλά με μικρές δυνάμεις και κέρδη κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Νέα πτώση για Ιντρακάτ και Άβακα, άνω του 2%.



    ΣΧΟΛΙΑ