• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί πέρασε στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης και με ποια χαρτιά

    Οι τρεις λόγοι που η αγορά μένει καθηλωμένη, ο ΟΠΑΠ και ο Σωκράτης Λαζαρίδης

    Οι τρεις λόγοι καθήλωσης της οικονομίας


    Έφυγε και μάλιστα σφόδρα προς τα κάτω ο γενικός δείκτης του Χ.Α., εκεί που ξεκίνησε ανοδικά στα επίπεδα των 640 μονάδων, υποχωρεί 0,6% στις 629 μονάδες, διασπώντας πτωτικά τη στήριξη των 630 μονάδων.

    Πλέον, στην αγορά ενσωματώνεται και το γεωπολιτικό ρίσκο, επισημαίνουν χρηματιστές, μετά την αυθαίρετη απόφαση Ερντογάν να τα βάλει με τη χριστιανική Δύση, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί. Από εκεί και πέρα, η αγορά είναι αντιμέτωπη με μία ακόμα έκδοση ομολογιακού δανείου, αυτού της Lamda, μέχρι 320 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προηγηθεί οι εκδόσεις της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ 500 εκατ. ευρώ, της Τιτάν 250 εκατ. ευρώ.

    Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ανέρχονται στα 18,36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ είναι πακέτα, στον ΟΤΕ.

    Στο κόκκινο πέρασαν οι τράπεζες, με την Alpha να υποχωρεί 1,29%, η Εθνική 0,57%, η Eurobank 0,71% και η Πειραιώς 3,59%. Πάνω από 2% η πτώση σε Μότορ Όιλ και ΟΠΑΠ, ενώ πιέσεις βγαίνουν σε Βιοχάλκο, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη στην Coca Cola, τον Μυτιληναίο, την Aegean και λιγότερο από 1% ΔΕΗ και ΟΤΕ.

    Η πορεία της αγοράς προβληματίζει, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall κινούνται κόντρα στο κλίμα και ανεβαίνουν. Η Wall μάλιστα τελεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων σε JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo, Τετάρτη Goldman Sachs και Πέμπτη Bank of America.

    Σε ότι αφορά στην απόδοση του τουρκικού 10ετούς ομολόγου, αγγίζει το 12,750% από 12,390%, τη στιγμή που το ελληνικό υποχωρεί στο 1,20%. Μάλιστα, η τουρκική λίρα στοιχίζει πλέον 6,8 δολάρια…



    ΣΧΟΛΙΑ