• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί πέφτουν οι μετοχές


    Συνδυασμός τριών αρνητικών εξελίξεων προεξοφλείται στο χρηματιστήριο, τέτοιος που δεν ενεργοποιεί αγοραστές κι όταν θελήσει κάποιο μεγάλο fund ή κάποια μεγάλα funds να πουλήσουν, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον ΟΠΑΠ οι τιμές γκρεμίζονται.

    Και γκρεμίζονται διότι δεν υπάρχει ζήτηση για να αντιστραφεί το κλίμα. Αυτό υποστηρίζει o χρηματιστής κ. Ν. Χρυσοχοϊδης και ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει καμία προοπτική, τέτοια που άμεσα να κινητοποιήσει αγοραστές και επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Στα χρηματιστηριακά μόνιτορς, αλλά και στα desks των ξένων διαχειριστών οι ανακοινώσεις για αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας μέσα στην τουριστική σεζόν (η πρώτη αρνητική εξέλιξη), προκαλεί κατάρρευση του τουρισμού και της ρευστότητας της ίδιας της οικονομίας (η δεύτερη αρνητική εξέλιξη) τη στιγμή που ακόμα δεν έχει έρθει ούτε σεντ από την Ευρώπη μέχρι στιγμής (συνέντευξη Χρήστου Σταϊκούρα στο mononews.gr).

    Ταυτόχρονα, οι ξένοι επενδυτές που παρακολουθούν την Ελλάδα μέσω των θέσεων που έχουν κυρίως στις τράπεζες εξαιτίας του μεγάλου free float που έχουν, ανησυχούν ότι θα δημιουργηθούν νέες στρατιές κόκκινων δανείων:

    Α) Ότι δεν θα πληρωθούν ή θα πληρωθούν λίγα από τα εγγυημένα δάνεια, και Β) Η αναστολή δανείων λόγω πανδημίας ξεπερνούν τα 20 δις. ευρώ.

    Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνονται στο ταμπλό και στην υποχώρηση των τιμών συν το γεγονός ότι βασικοί μέτοχοι πωλούν πακέτα σε discount δίδοντας το σύνθημα για περαιτέρω μείωση των αποτιμήσεων, αλλά σε ένα περιβάλλον που επικρατεί ο φόβος. Μέσα σε όλα αυτά βεβαίως, υποστηρίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης θα πρέπει να προστεθεί και η κρίση στα ελληνοτουρκικά, περιορίζοντας το ρίσκο και την έκθεση στις μετοχές.

    Αντίθετη όμως, είναι η εικόνα στα ομόλογα. Πριν από μερικές μέρες εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο 0,01%, ενώ το 10ετές εξακολουθεί να κινείται σε ιστορικά χαμηλά μόλις στο 1,03%! Συνήθως και σε καταστάσεις ομαλότητας η υποχώρηση των 10ετών ομολόγων συνιστά πάρτι στα χρηματιστήρια.

    Μάλιστα το Χ.Α. δείχνει ξεκομμένο από τα διεθνή χρηματιστήρια. Μετά τις ανακοινώσεις κόλαφος χθες για την υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 10,1% στο β’ 3μηνο, ο δείκτης Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης αντιδρά. Ελαφρώς ανοδικά μεν, στο «συν» δε, και με κέρδη 0,7%. Έπειτα από πέντε ώρες συναλλαγών στο Χ.Α. ο γενικός δείκτης απομακρύνεται αισθητά από την στήριξη των 630 μονάδων στις 614 μονάδες και απώλειες 0,69% και συναλλαγές 22,9 εκατ. ευρώ.

    Ο ΟΠΑΠ από τις 21/7 βρίσκεται στο κόκκινο, με εξαίρεση δύο συνεδριάσεις 28 και 29/7. Εξαίρεση την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αποτελούν η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΤΕ και το Jumbo με κέρδη μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Τις μεγαλύτερες απώλειες ωστόσο, υφίσταται η Aegean κατά 4,10%, στα 3,5 ευρώ λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που συνιστά η μείωση των τουριστικών αφίξεων.

    Η Ελλάκτωρ, στο κόκκινο όμως, συνεχίζει με μεγάλους όγκους, αλλά διαπραγματευόμενη στο κόκκινο. Έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 330 χιλιάδες τεμάχια και η μετοχή υποχωρεί οριακά στο 1,07 ευρώ. Πιέσεις 1,9% για την Βιοχάλκο, 1,38% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, παρά το deal για το Ελληνικό με την Mohegan, 2,34% η ΜΟΗ, 1,78% ο Μυτιληναίος, που δείχνει αδυναμία διατήρησης των 8 ευρώ, 4,4% ο ΟΛΠ, 1,37% η Πειραιώς και 1,71% η Alpha που για δεύτερη φορά από τον Μάρτιο βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ιστορικά της χαμηλά.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 58 υποχωρούν και 34 ενισχύονται.



    ΣΧΟΛΙΑ