• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Επιθετικές πωλήσεις σε ΕΤΕ και Eurobank, γύρισμα μόνο στον ΟΤΕ

    Χρηματιστήριο: Επιθετικές οι πωλήσεις σε ΕΤΕ και Eurobank, γύρισμα μόνο στον ΟΤΕ

    Φωκίων Καραβίας-Παύλος Μυλωνάς-Μιχάλης Τσαμάζ


    Πέρασμα κάτω από τις 900 μονάδες για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τζίρο στα 45 εκατ. ευρώ, 2,30 ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

    Η επέλαση της πανδημίας, που πλέον αναδεικνύεται από τα εμφατικά κλεισίματα χωρών, όπως η Αυστρία, και τα νέα επικείμενα περιοριστικά μέτρα σε Γερμανία και Ολλανδία, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ειδικά όταν οι τιμές των πρώτων υλών καλπάζουν.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχει δίδυμη συστημική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο, υποστηρίζουν οι αναλυτές, η οποία επηρεάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών βεβαίως, αλλά και την πορεία των επιτοκίων. Το ελληνικό 10ετές για παράδειγμα κινείται στα υψηλότερα επίπεδα εβδομάδας, πάνω από το 1,25% με τα υψηλότερα επίπεδα μηνός να εντοπίζονται στο 1,32%.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί στις 897 μονάδες, με απώλειες 1,5%, τη στιγμή όμως που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν μαζέψει τις πρωινές τους απώλειες σε -0,60% για τον Dax από -1,3% και -0,23% για τον CAC από -1,2%.

    Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία και πως θα δώσει έμφαση στο να πείσει τους αρνητές να εμβολιαστούν. Το αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην άποψή της αυτή ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι κάτι που θα δοκιμαστεί στο χρόνο, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Πάντως, τα στοιχεία για τον τουρισμό ή από την άνοδο 8% στις τιμές των ακινήτων, καταδεικνύεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, που όμως, δεν έχει περάσει στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι είδαν να μην ασχολείται με την οικονομία η Moody’s στην πολυαναμενόμενη αξιολόγησή της την περασμένη Παρασκευή.

    Οι πωλητές την Τρίτη είναι περισσότερο επιθετικοί στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να υποχωρεί στα 2,69 ευρώ, με πτώση 2,8%, την Eurobank να σημειώνει απώλειες 2,6%, στα 0,934 ευρώ, την Πειραιώς, που έχασε και το 1,4% με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1,7%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό πτώσης σημειώνει και η Alpha Bank, στα 1,10 ευρώ.

    Πάνω από 2% οι απώλειες σε Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ (9,78 ευρώ) και πάνω από 1% στον ΟΠΑΠ (εν αναμονή αποτελεσμάτων), στα 12,66 ευρώ, Μυτιληναίο στα 14,83 ευρώ, Jumbo στα 12,64 ευρώ, ΜΟΗ στα 13,90, ΕΧΑΕ στα 3,72, Ελλάκτωρ στα 1,294 ευρώ.

    ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, ETE, OTE, OΠΑΠ και Jumbo έχουν κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο.

    Αντίδραση, πάντως, βγαίνει στον ΟΤΕ που ενισχύεται πάνω από 1%, στα 15,18 ευρώ με 296 χιλιάδες κομμάτια.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ